Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη: Αύξηση των αιμοδοσιών κατά 10.7 εκατομμύρια

14-06-2019

Αύξηση των αιμοδοσιών από μη αμειβόμενους εθελοντές αιμοδότες κατά 10,7 εκατομμύρια, καταγράφηκαν σε όλο το χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία του Π.Ο.Υ. (Fact Sheet2016/Blood safety and availability). Συνολικά, σε 74 χώρες, περισσότερο από το 90% της προσφοράς αίματος αντιστοιχεί σε εθελοντές μη αμειβόμενους αιμοδότες, ωστόσο σε 72 χώρες περισσότερο από το 50% της προσφοράς αίματος αντιστοιχεί σε δότες συγγενικού περιβάλλοντος/αντικατάστασης ή αμειβόμενους δότες.

Τα παραπάνω στοιχεία αναφέρονται μεταξύ άλλων σε εγκύκλιο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας Σταμάτη Βαρδαρού με αφορμή την 14η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη. O εορτασμός της ημέρας στοχεύει : Στην εξάλειψη κάθε προκατάληψης, φόβου και άγνοιας σχετικά με την εθελοντική αιμοδοσία και στην αναγνώριση των «σιωπηλών» εθελοντών αιμοδοτών που αθόρυβα και ανιδιοτελώς προσφέρουν το αίμα τους σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Για το έτος 2019, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.), για την Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη, θέτει ως κεντρικό μήνυμα, «Ασφαλές αίμα για όλους». Η ενημερωτική εκστρατεία του Π.Ο.Υ. για το 2019 στοχεύει να υπογραμμιστεί η καθολική ανάγκη για ασφαλές αίμα στην παροχή υγειονομικής φροντίδας και στους ζωτικής σημασίας ρόλους που διαδραματίζουν οι εθελοντικές προσφορές αίματος για την επίτευξη του στόχου της υγειονομικής κάλυψης , παγκοσμίως.

Με απώτερο στόχο την κάλυψη των αναγκών της χώρας σε αίμα από 100% εθελοντικά προσφερόμενο αίμα και την εξάλειψη των δοτών συγγενικού περιβάλλοντος, που δυστυχώς δίνουν αίμα μόνο όταν υπάρχει ανάγκη για δικό τους άνθρωπο, κρίνεται απαραίτητη η ανάπτυξη δράσεων προσέλκυσης για την αύξηση εθελοντών αιμοδοτών.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τον αποτελεσματικό σχεδιασμό παρεμβάσεων για την αύξηση και διατήρηση εθελοντών αιμοδοτών είναι η σωστή ανίχνευση των παραγόντων που κινητοποιούν ή αποθαρρύνουν τον αιμοδότη από το να δίνει αίμα σε τακτική βάση.

Η ανασκόπηση της βιβλιογραφίας αναφέρει ως πετυχημένη παρέμβαση προσέλκυσης αιμοδοτών εκείνη που έχει λάβει υπόψη της το τρίπτυχο κινήτρων αλτρουισμός, γνώση για την αιμοδοσία, ικανοποίηση.

Διαβάστε επίσης:

Κανονικά λειτουργούν εκ νέου τα διαγνωστικά κέντρα – Η τελική πρόταση του Ανδρέα Ξανθού