7 μυστικά  που πρέπει να ξέρετε για τα Πασχαλινά αυγά!

23-04-2019

Καθώς η Μεγάλη Πέμπτη πλησιάζει, η ώρα για Πασχαλινά αυγά έχει φτάσει! Από τη βαφή, μέχρι τη αποθήκευση και την διατροφή σας, υπάρχουν ορισμένα μικρά «μυστικά» που πρέπει να γνωρίζετε!

Η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα

Το αυγό αποτελεί μέρος του αναπαραγωγικού κύκλου της κότας. Η τελευταία χρειάζεται περίπου μία ημέρα για να παράξει ένα αυγό. Έτσι μία κότα παράγει 300 με 325 αυγά κάθε χρόνο!

Μην πλένετε τα αυγά

Το κέλυφος των αυγών αποτελεί ένα πορώδες προστατευτικό περίβλημα. Ξεπλένοντας τα αυγά σε μία λεκάνη, αυξάνονται οι πιθανότητες τα παθογόνα βακτήρια να διέλθουν από τους πόρους στο εσωτερικό των αυγών. Προτιμήστε να τα καθαρίσετε χρησιμοποιώντας μία ελαφρώς νωπή πετσέτα.

Στρίψτε το αυγό για να δείτε εάν έχει βράσει

Εάν προσπαθήσετε να στρίψετε ένα ωμό αυγό, όπως μία σβούρα, δεν θα τα καταφέρετε! Εάν πάλι περιστρέφεται ρυθμικά, αποτελεί ένδειξη πως το αυγό σας είναι έτοιμα.

Φέτος προτιμήστε τις φυσικές βαφές

Όταν έρθει η ώρα να επιλέξετε τα χρώματα που θα βάψετε τα αυγά σας, απλά ανοίξτε το ψυγείο! Μερικά από τα «καθημερινά» υλικά που χρησιμοποιείτε, όπως το κόκκινο λάχανο, τα παντζάρια, το κρεμμύδι, ο καφές και ο κουρκουμάς μπορούν να δώσουν ιδιαίτερο φυσικό χρώμα στα αυγά σας. Έτσι, θα έχετε ετοιμάσει μοναδικές αποχρώσεις που δεν θα βρείτε στα ράφια του σούπερ μάρκετ και στις βρώσιμες μεν, χημικές δε, βαφές αυγών.

Αποθηκεύστε για εφτά ημέρες

Αποθηκεύστε τα βαμμένα για εφτά μόνο ημέρες, ιδανικά στο ψυγείο. Αυτό σας δίνει το περιθώριο μέχρι την Πέμπτη του Πάσχα για να τσουγκρίσετε τα αυγά και είτε να τα καταναλώσετε ως έχουν, ή να τα ενσωματώσετε σε σαλάτες, σάντουιτς ή άλλες ευφάνταστες συνταγές.

Φουλ των θρεπτικών συστατικών

Μην υποτιμήσετε τα Πασχαλινά αυγά, και κυρίως μην αφήσετε το διατροφικό αυτό «θησαυρό» να χαλάσει!  Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, περίπου 6 γραμμάρια, και θα τη βρείτε στο ασπράδι. Όμως και ο κρόκος περιέχει μοναδικά διατροφικά στοιχεία όπως η βιταμίνη Ε για την υγεία του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών. Ακόμη, γνωρίζατε πως ο κρόκος αποτελεί ένα από τα ελάχιστα τρόφιμα στα οποία θα βρείτε τη βιταμίνη D, αλλά και τη λιγότερο γνωστή ουσία χολίνη. Η πρώτη συμμετέχει σε αναρίθμητες λειτουργίες του σώματος, από την υγεία των οστών, μέχρι την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Η δεύτερη, κινητοποιεί το μεταβολισμό του λίπους στον οργανισμό.

Καταναλώστε μέχρι ένα ολόκληρο αυγό ημερησίως

Η συμβουλή αυτή αγγίζει ιδιαιτέρως όσους έχουν υψηλή χοληστερόλη! Ένα μεγάλο αυγό περιέχει 187mg της λιπαρής ουσίας. Η μέγιστη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα που μπορεί να καταναλώσει κανείς σύμφωνα με τον Αμερικάνικο Σύλλογο Καρδιολογίας, είναι 300mg χοληστερίνης για άτομα με κανονικά επίπεδα στο αίμα και 200mg για εκείνους που έχουν ανεβασμένα τα επίπεδα της ολικής και LDL  χοληστερίνης. Για όλους τους υπόλοιπους το αυγό ενδέχεται να αποτελεί καθημερινή «συνήθεια», αρκεί να εξισορροπείται η πρόσληψη χοληστερόλης από άλλες τροφές ζωικής προέλευσης (κόκκινο κρέας, γαλακτοκομικά, έτοιμα γεύματα).

Ήβη Παπαϊωάννου, RDN, MS, MBA
Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ