700 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης στο “Χαμόγελο του Παιδιού”

26-12-2016

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για την κακοποίηση παιδιών στη χώρα μας. Ενδεικτικό είναι από την αρχή του 2015 έως και τον Οκτώβριο, το «Χαμόγελο του Παιδιού» δέχθηκε περισσότερες από 700 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης παιδιών. Οι καταγγελίες, στην πλειονότητα τους ανώνυμες (98%), αφορούσαν στο σύνολο τους 1.545 παιδιά εκ των οποίων τα 728 (47%) ήταν αγόρια, 663 (43%) κορίτσια και 154 (10%) παιδιά για τα οποία δεν ήταν γνωστό το φύλο ή η ηλικία τους. Το 40% των παιδιών αυτών ήταν το πολύ 6 χρόνων. Σε ποσοστό 48% οι καταγγελίες αφορούσαν σωματική κακοποίηση και σε ποσοστό 92% θύτες ήταν οι γονείς. 

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα διεθνή στατιστικά στοιχεία, τουλάχιστον 1 στα 5 κορίτσια και 1 στα 10 αγόρια πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης πριν την ηλικία των 18, αλλά μόνο 1 στα 3 περιστατικά καταγγέλλεται (ICMEC). Επίσης 20.9 εκατομμύρια παιδιά είναι θύματα καταναγκαστικής εργασίας εκ των οποίων 4.5 εκ (22%) καταναγκαστικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εργασίας. Επιπλέον, 2 εκατομμύρια παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με τη σεξουαλική κακοποίηση σε παγκόσμιο επίπεδο κάθε χρόνο (ICMEC). 

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε το «Χαμόγελο του Παιδιού» με αφορμή την19η Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Κακοποίηση των Παιδιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το «Χαμόγελο του παιδιού» πραγματοποίησε 95 επιτόπιες παρεμβάσεις για 137 παιδιά. Μετά την επιτόπια παρέμβαση διαπιστώθηκε ότι τα 112 (82%) παιδιά είχαν ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης από το οικογενειακό περιβάλλον. Τα 14 (10%) έχρηζαν υποστηρικτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών και τα 11 (8%) άλλων εξειδικευμένων υπηρεσιών. Από το σύνολο των παιδιών που είχαν ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης από το οικογενειακό τους περιβάλλον 7 παιδιά μένουν σήμερα στα Σπίτια του Οργανισμού. Επίσης το κέντρο ημέρας «Σπίτι του παιδιού», στους 9 μήνες λειτουργίας του, στήριξε 189 παιδιά, καθώς και τους γονείς ή φροντιστές τους. 

Σε μια προσπάθεια ενημέρωσης και πρόληψης το «Χαμόγελο» πραγματοποιεί διαδραστικές παρεμβάσεις ευαισθητοποίησης στα σχολεία όλης της χώρας, παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη μέσω της εθνικής γραμμής «SOS1056», επιμορφώνει εκπαιδευτικούς και γονείς και υλοποιεί δράσεις ευαισθητοποίησης των πολιτών. 

Από την πλευρά του, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Κακοποίησης του Παιδιού, το Σωματείο ΕΛΙΖΑ – Εταιρία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού, ενημέρωσε χθες το κοινό για τα σημαντικά ευρύματα της τελευταίας πενταετίας για την κακοποίηση των παιδιών στην Ευρώπη και την Ελλάδα σε σχετική εκδήλωση, η οποία έλαβε χώρα στην αίθουσα συναυλιών του Φ. Σ. «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ». 

Στην εκδήλωση συζητήθηκε η πολύπλευρη έννοια της κακοποίησης και των μορφών της, καθώς έγινε σαφής η ανάγκη ενημέρωσης της ελληνικής κοινωνίας και των φορέων στα θέματα κακοποίησης των παιδιών. Σημαντική επιστημονική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός  ότι για όλες τις κατηγορίες των παιδιών, η κακοποίηση, αλλά και η έκθεση και μόνο στην ενδοοικογενειακή βία ή τη διαταραγμένη οικογενειακή ζωή, προκαλεί αλλοιώσεις στο DNA, ήδη από την παιδική ηλικία. Η βία επιδρά άμεσα στην υγεία των κυττάρων, βραχύνοντας τον κύκλο ζωής τους και αυξάνοντας τις πιθανότητες για πλειάδα προβλημάτων υγείας στη μετέπειτα ζωή τους όπως κατάθλιψη, χρήση ουσιών και κάπνισμα, παχυσαρκία, καρκίνο, διαβήτη, καρδιαγγειακή νόσο, πρόωρο θάνατο. 

Οι ειδικοί, μεταξύ άλλων παρουσίασαν τους κινδύνους και τη συχνότητα κακοποίησης των παιδιών σημειώνοντας ότι όλα τα παιδιά που βλέπουμε καθημερινά στο περιβάλλον μας, ανεξαρτήτως κοινωνικοοικονομικού επιπέδου, φυλής, εθνικής προέλευσης και οικογενειακής κατάστασης, θεωρούνται εν δυνάμει θύματα σωματικής κακοποίησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα παιδιά κάτω των 3 ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές κακώσεις, με το 70% των θανάτων λόγω κακοποίησης να αφορούν σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Ειδικότερα, τα παιδιά με προηγούμενη καταγγελία κακοποίησης διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν μοιραία κακοποίηση, ενώ τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, όπως αυτά που πάσχουν από χρόνιο νόσημα, αναπτυξιακή/ συναισθηματική διαταραχή ή και αναπηρία, διατρέχουν 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για κακομεταχείριση σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. 

Τα μεγαλύτερα προβλήματα στο θέμα της κακοποίησης έγκεινται στο γεγονός ότι πολλοί τραυματισμοί δεν επισημαίνονται, δεν αναφέρονται πουθενά και δεν καταγράφονται. Για το λόγο αυτό, ο εκάστοτε γιατρός πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση, είτε εξετάζει το παιδί για κάποιο τραυματισμό, είτε διαπιστώνει σημάδια τραυματισμού κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης. 

Η Πρόεδρος του ΕΛΙΖΑ, κα. Μαρίνα Καρέλλα, σε συνέχεια της παρουσίασης των σημαντικών δεδομένων από την επιστημονική ομάδα του ΕΛΙΖΑ, τόνισε ότι: «Τα παιδιά αποτελούν το μέλλον και την ελπίδα της κοινωνίας μας και οφείλουμε όλοι, με κάθε δυνατό τρόπο, να τα προστατεύουμε και να τα στηρίζουμε όταν βρεθούν σε δύσκολες καταστάσεις. Η πρόληψη αποτελεί το άλφα και το ωμέγα στο θέμα της κακοποίησης και απαιτείται η εγρήγορση όχι μόνο σε επίεδο του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος, αλλά και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου και των  αρμόδιων κρατικών φορέων».