Μεγάλο κενό ενημέρωσης σχετικά με τον καρκίνο του παγκρέατος

26-12-2016

 Ελάχιστα πράγματα γνωρίζει ο κόσμος σχετικά με τον καρκίνο του παγκρέατος παρότι είναι ο 7οσ πιο διαδεδομένος καρκίνος στην Ευρώπη και ο 4ος πιο θανατηφόρος. Με αφετηρία την 1η Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Παγκρέατος (13.11.2014) που θεσμοθετήθηκε από συλλόγους ασθενών από όλο τον κόσμο και υποστηρίζεται από την εταιρεία Celgene, ξεκινά μια διεθνής προσπάθεια για περισσότερη και καλύτερη ενημέρωση του κοινού για αυτή την εξαιρετικά απειλητική μορφή καρκίνου, με την οποία αυτή τη στιγμή ζουν 103.773 ασθενείς στην Ευρώπη. Σύμφωνα με έρευνες, σε κάθε 20 ασθενείς που διαγιγνώσκονται με παγκρεατικό καρκίνο, μόνο ένας αναμένεται να έχει επιβιώσει πέντε χρόνια αργότερα, ποσοστό μόνο 5,7%.

H Ελλάδα συμμετέχει ενεργά σε αυτή την προσπάθεια,  για την οποία ενώνουν τις δυνάμεις τους η Εταιρεία Μελέτης Καρκίνου του Πεπτικού Συστήματος (ΕΜΚΑΠΕΣwww.emkapes.gr) και ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων και Ιατρών(www.anticancerath.gr). Πρόκειται για μια πρωτοβουλία με στόχο την ενίσχυση της ενημέρωσης στη χώρα μας και την υποστήριξη των ασθενών και των οικογενειών τους, που φιλοδοξεί να συσπειρώσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και να καλύψει ένα σημαντικό κενό ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του παγκρέατος.

Αποτελέσματα έρευνας

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για τον Καρκίνο του Παγκρέατος στις 13.11.2014, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τη Δευτέρα στην Αθήνα, ο Κυριάκος Μπερμπεριάν, επικεφαλής Market Access and Governmental Affairs της εταιρείας GENESIS Pharma παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας,  που διεξήχθη στις αρχές του έτους, με τη συμμετοχή περισσότερων από 7.000 ερωτώμενων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Στόχος της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Celgene, ήταν να καταγράψει τον βαθμό ενημέρωσης γύρω από τον παγκρεατικό καρκίνο, το ενδιαφέρον του κοινού για τη νόσο και την ανάγκη για ενίσχυση της έρευνας.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 60% των ερωτηθέντων δεν γνώριζε σχεδόν τίποτα για τον καρκίνο του παγκρέατος. Σε συντριπτικό ποσοστό, 87%, οι ερωτώμενοι αντιμετωπίζουν τον καρκίνο ως ένα σοβαρότατο πρόβλημα για τη δημόσια υγεία, κατατάσσοντάς τον στις πρώτες θέσεις μεταξύ ασθενειών όπως τα καρδιακά επεισόδια,  το αλτσχάιμερ, η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι ψυχικές διαταραχές. Σε αυθόρμητες αναφορές για τους τύπους του καρκίνου που γνωρίζουν και έρχονται πρώτοι στο μυαλό τους, μόλις το 2% των ερωτηθέντων ανέφερε πρώτο τον παγκρεατικό καρκίνο, ενώ σε ποσοστό 37% οι ερωτώμενοι ανέφεραν τον καρκίνο του μαστού και σε ποσοστό 20% τον καρκίνο στον πνεύμονα. Αυτή η εικόνα αντιστράφηκε, όταν όλοι οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τα πολύ χαμηλά ποσοστά επιβίωσης του παγκρεατικού καρκίνου,  με ποσοστό μεγαλύτερο από 70% να δηλώνει πως θα υποστήριζε ιδιαίτερα μια προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού, ενώ σε ποσοστό 50% δήλωσαν πρόθυμοι να υποστηρίξουν ενεργά μια τέτοια προσπάθεια.

ΑΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

  • Το 49% των ερωτηθέντων στις ΗΠΑ και το 64% των ερωτηθέντων στην Ευρώπη δήλωσε πως δεν γνωρίζει σχεδόν τίποτα για τον καρκίνο του παγκρέατος
  • 3 στους 4 ερωτηθέντες πιστεύουν πως είναι πολύ σημαντικό το κοινό να ενημερωθεί για την ασθένεια
  • 61% του συνόλου των ερωτηθέντων δήλωσε  πως η καμπάνια ενημέρωσης θα πρέπει να υπογραμμίζει την ανάγκη ανάπτυξης μεθόδων προληπτικού ελέγχου και εργαλείων έγκαιρης διάγνωσης, καθώς βέβαια και την ανάγκη ενίσχυσης της έρευνας. 

Σύμφωνα με τον Δρ. Χρήστο Δερβένη, MD FRCS, Συντονιστή Διευθυντή Χειρουργικού Τμήματος Γενικό Νοσοκομείο Ν. Ιωνίας Αγία Όλγα  και Μέλος του ΕΜ-ΚΑΠΕΣ:  «Για τη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος  ισχύει ο ίδιος κανόνας που αφορά όλες τις κακοήθεις παθήσεις: όσο πιο πρώιμη η διάγνωση, τόσο καλύτερη η έκβαση. Αν καταφέρουμε να αυξήσουμε το ποσοστό ενημέρωσης, όπως έγινε αντίστοιχα με τον καρκίνο του μαστού, τότε θα έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την πιο έγκαιρη διάγνωση,  που ειδικά σε αυτή τη μορφή καρκίνου είναι εξαιρετικά σημαντική. Παράλληλα, η δημιουργία Μητρώου Ασθενών είναι κρίσιμης σημασίας για την επιστημονική κοινότητα, καθώς θα μας βοηθήσει να συλλέξουμε αξιόπιστα δεδομένα για τη νόσο και την εφαρμογή των διάφορων θεραπευτικών μεθόδων». Ο Δρ. Δερβένης επισήμανε επίσης την ανάγκη για δημιουργία Κέντρων Αριστείας για τον παγκρεατικό καρκίνο στην Ελλάδα στα ευρωπαϊκά πρότυπα, εξειδικευμένων δηλαδή κέντρων με τη συμμετοχή όλων των ειδικοτήτων που απαιτούνται για τη σωστή διαχείριση της νόσου. Ανέφερε τέλος πως, σύμφωνα με διεθνή στατιστικά, απαιτείται ένα τέτοιο κέντρο ανά 4 εκατομμύρια κατοίκους. 

Η Ζωή Γραμματόγλου, πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών – Κ.Ε.Φ.Ι.,. δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή, εκτός από το κενό στην ενημέρωση, δεν υπάρχει στην Ελλάδα επίσημος φορέας υποστήριξης των ασθενών με καρκίνο του παγκρέατος και του περιβάλλοντός τους. Αυτό το κενό φιλοδοξούμε να καλύψουμε στο Κ.Ε.Φ.Ι., όπως κάνουμε με όλους τους ασθενείς που αντιμετωπίζουν τη μάχη με τον καρκίνο. Συγκεκριμένα, προτιθέμεθα να προσφέρουμε μέσω της ιστοσελίδας μας, με τη συνεργασία της ΕΜ-ΚΑΠΕΣ, αλλά και μέσω του Ευρωπαϊκού Συνασπισμού Οργανώσεων Ασθενών με Καρκίνο ECPC (www.ecpc.org) , του οποίου είμαστε μέλη, αξιόπιστη, εύληπτη και πρακτική ενημέρωση για τους ασθενείς και τους οικείους. Επίσης, έμπειρα μέλη μας θα συνεργασθούν με την ΕΜ-ΚΑΠΕΣ για την επιλογή και  δημιουργία του περιεχομένου, καθώς και για τη διαχείριση μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Τέλος, θα εντάξουμε την ενημέρωση για τον καρκίνο του παγκρέατος στις δράσεις μας για το 2015».