Γιατροί: Η θεραπεία τους είναι πιο αποτελεσματική όταν πιστεύουν σε αυτή

γυναίκα γιατρός μιλάει με ασθενή
22-10-2019

Οι γιατροί δεν είναι πάντα 100% σίγουροι για την θεραπεία που προτείνουν. Πολλές φορές, μετά τη διάγνωση μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσουν παραπάνω αγωγές πριν βρούν εκείνη που θα βοηθήσει πραγματικά τον ασθενή. Τώρα, νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων δείχνει πως Η θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική όσο περισσότερο οι γιατροί πιστεύουν σε αυτήν.

Οι γιατροί και οι θεραπείες τους στο μικροσκόπιο

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ντάρτμουθ στη Βρετανία έκαναν ένα πείραμα σε 24 εθελοντές. Ο καθένας από αυτούς ήρθε σε επαφή με ένα άτομο το οποίο προσποιείτο ότι ήταν γιατρός.
Σε κάθε συμμετέχοντα εφαρμόστηκε στο χέρι κάτι πολύ ζεστό. Στη συνέχεια προσφέρθηκαν δύο κρέμες ανακούφισης από αυτόν που έπαιζε τον γιατρό.

Σε αυτούς που υποκρίνονταν ότι είναι γιατροί, οι ερευνητές είχαν πει πως η μια κρέμα είναι θεραπευτική και η άλλη όχι.
Στην πραγματικότητα δεν υπήρχε διαφορά ανάμεσα στις δυο κρέμες. Και στις δυο περιπτώσεις, επρόκειτο για βαζελίνη.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature Human Behavior».

Αυτό που έδειξαν ότι όταν οι γιατροί έχουν εμπιστοσύνη σε μια θεραπεία, οι ασθενείς αντιλαμβάνονται διακριτικά σημάδια κατά τη διαπροσωπική τους επαφή με τους γιατρούς, όπως πιο θερμούς τρόπους και αυξημένη επαφή με τα μάτια, γεγονός που επιδρά μειώνοντας τα επίπεδα του πόνου σε αυτούς.

Η μελέτη έδειξε ότιοι ασθενείς νιώθουν καλύτερα όταν οι γιατροί τους είναι πιο σίγουροι για τη θεραπεία.
‘Εδειξε επίσης πως η ίδια η θεραπεία καθίσταται πιο αποτελεσματική.

Οι ασθενείς  δεν είχαν λάβει καμία πληροφορία για την κρέμα. Παρολα αυτά, παρουσίασαν σημαντικότερη άμβλυνση του πόνου όταν οι γιατροί πίστευαν ότι τους δίνουν την αποτελεσματική κρέμα.

Αυτές μετρήθηκαν με τη βοήθεια κάμερας GoPro η οποία ήταν συνδεδεμένη με ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης προγραμματισμένο να ερμηνεύει σήματα όπως σουφρωμένες μύτες, ανυψωμένα φρύδια και κίνηση των άνω χειλιών.

Ο αντίκτυπος στις κλινικές εκβάσεις

Ο καθηγητής Λουκ Τζ. Σανγκ, επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, δήλωσε: «Αυτά τα ευρήματα δείχνουν πως οι λεπτές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μπορούν να έχουν αντίκτυπο στις κλινικές εκβάσεις».

Παρόλο που οι συμμετέχοντες στη μελέτη έπαιζαν ρόλους και δεν ήταν πραγματικοί επαγγελματίες υγείας ή ασθενείς, μπορούμε να φανταστούμε ότι σε ένα πραγματικό κλινικό πλαίσιο, εάν οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης φαίνονται ικανοί, ενθουσιώδεις και σίγουροι ότι μια θεραπεία θα πετύχει, ο αντίκτυπος στα αποτελέσματα των ασθενών θα είναι ακόμη πιο έντονος».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Γιατί οι γιατροί πιέζονται να κάνουν γρήγορες διαγνώσεις