Γονιμότητα: Γιατί μειώνεται με τα χρόνια

γυναίκα που είχε πρόβλημα με την γονιμότητα κρατά το χέρι του μωρού της
26-10-2019

Όλοι ξέρουμε πως όσο τα χρόνια περνούν είναι ακόμα πιο δύσκολο για τη γυναίκα να μείνει έγκυος. Γιατί όμως γίνεται αυτό; Μια νέα έρευνα Δανών επιστημόνων μας δείχνει γιατί;

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης εξέτασαν 3.000 ωάρια από κορίτσια 9 ετών ως και γυναίκες 43 χρονών.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Science».

Η επικεφαλής της μελέτης Eva Hoffmann και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν πως καθώς τα ωάρια είναι αδρανή, ένα είδος μοριακής κόλλας είναι αυτό που κάνει τα χρωμοσώματα να κολλούν μεταξύ τους. Αργότερα, όταν τα ωάρια ωριμάζουν, τα χρωμοσώματα διαχωρίζονται. Όσο μεγαλύτερη ηλικιακά γίνεται η γυναίκα, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος να σπάσει πρόωρα αυτή η κόλλα.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι αυτές οι χρωμοσωματικές αλλοιώσεις ενυπάρχουν σε όλες, αποτέλεσμα «γονιδιακής ανισορροπίας».

Οι γυναίκες γεννιούνται με έναν συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων που κουβαλούν κατά τη διάρκεια της ζωής τους, μας λέει η μελέτη, τα οποία παραμένουν ωστόσο ανώριμα μέχρι να έρθει η έμμηνος ρύση.

Αυτά τα λάθη του DNA αυξάνουν την πιθανότητα να απελευθερώνονται τα ωάρια χωρίς γονιμοποίηση. Λειτουργώντας ίσως ως «μοριακό ρολόι» ώστε να διασφαλιστεί πως μόνο τα υγιέστερα αυγά θα γονιμοποιηθούν.

Οι ερευνητές βρήκαν πως όσο οι έφηβες γυναίκες περνούν στην πρώτη ενηλικίωσή τους, τα ωάρια γίνονται πιο υγιή, καθώς εξαφανίζονται σχεδόν αυτά τα χρωμοσωματικά λάθη.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν για την ώρα γιατί η γονιμότητα ακολουθεί έναν τέτοιο κύκλο, υποπτεύονται πάντως πως μπορεί να αληθεύει η «υπόθεση της γιαγιάς», ότι η μεγαλύτερη ηλικιακά γυναίκα χάνει την ικανότητα της αναπαραγωγής ώστε να αναλάβει υποστηρικτικό ρόλο στις νεότερες γυναίκες και τα παιδιά της οικογένειας ή του ευρύτερου κύκλου της.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ανδρική γονιμότητα: Πως την βλάπτουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα