Μήπως χαλάτε τη διατροφή σας όταν έχετε στρες;

στρες διατροφή
05-11-2019

Κάποιες φορές η διατροφή χαλάει όταν το στρες χτυπάει επίμονα την πόρτα! Δυστυχώς μία τέτοια κατάσταση ενδέχεται να σας βρει απροετοίμαστους και ευάλωτους σε κάθε είδους διατροφική παρασπονδία.

Δυστυχώς η συναισθηματική πείνα δεν οδηγεί σε λογικές, ή καλύτερα θρεπτικές επιλογές. Δηλαδή, σπάνια θα αναζητήσετε ένα καρότο ή ένα πορτοκάλι, όταν γυρίσετε κουρασμένοι από μία δύσκολη ημέρα στη δουλειά. Οι πιθανότητες να στραφείτε σε κάποιο γλυκό, ή μερικά τσιπς από το κοντινότερο περίπτερο, είναι αυξημένες!

Από την άλλη μεριά, δεν είναι εκείνοι που περιγράφουν πως όταν βιώνουν έντονες καταστάσεις άγχους “κλείνει το στομάχι” τους. Όμως η αντίδραση κάθε ανθρώπου στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος είναι διαφορετική και απολύτως υγιής. Αντί λοιπόν να κατακρίνετε τον εαυτό σας, βρείτε πρακτικούς τρόπους να αντιμετωπίσετε την “πείνα” του μυαλού!

Κρατήστε διατροφικό ημερολόγιο

Σε ένα ημερολόγιο ή μία απλή κόλλα χαρτί, καταγράψτε τι τρώτε, τις ποσότητες, την ώρα, το βαθμό της πείνας, καθώς και το κυρίαρχο συναίσθημά σας. Σταδιακά θα ανακαλύψετε πως οι διατροφικές σας συνήθειες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις βαθύτερες σκέψεις σας. Δείτε ένα παράδειγμα τέτοιου ημερολογίου από το Πανεπιστήμιο Harvard, πατώντας εδώ.

Βγάλτε φωτογραφία το γεύμα σας

Εάν δεν έχετε χρόνο να κρατήσετε ημερολόγιο με γεύματα, βγάλτε φωτογραφία την “επιλογή” σας! Εάν δεν είστε τόσο περήφανοι, ώστε να τη δημοσιεύσετε στο Instagram, τότε θα ήταν καλό να σκεφτείτε καλύτερα εάν αντιπροσωπεύει το κίνημα του healtheating!

Πάντα έτοιμοι να αντιμετωπίσετε το στρες

Εάν ξέρετε πως είστε επιρρεπείς στη συναισθηματική πείνα, δοκιμάστε να έχετε πάντα μαζί σας υγιεινά σνακ. Φρούτα, μικρές μπάρες, ξηροί καρποί, ασπράδια αυγού, γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά και άλλες λύσεις “της στιγμής”, δεν θα σας αφήσουν ποτέ ακάλυπτους.

Ενδώστε στη επιθυμία σας

Υποκύψτε στη λιγότερο υγιεινή επιλογή σας, προσπαθώντας να ελέγξετε την ποσότητα. Για παράδειγμα, αντί να φάτε βιαστικά τη σοκολάτα στο αυτοκίνητο, περιμένετε μέχρι να φτάσετε σπίτι. Πιείτε ένα ποτήρι νερό και περιμένετε πέντε λεπτά. Κόψτε ένα μικρό κομμάτι σοκολάτας, και φυλάξτε την υπόλοιπη στο ψυγείο.

Δοκιμάστε τη διαισθητική διατροφή

Βασισμένη στη φιλοσοφία του Βουδισμού, η διαισθητική διατροφή σας βοηθά να είστε παρόντες όταν τρώτε! Απαλλαχθείτε από τις τύψεις και τα αρνητικά συναισθήματα και απολαύστε κάθε βήμα του διατροφικού ταξιδιού. Ακούστε το σώμα σας, μην κρίνετε τον εαυτό σας, δείξτε υπομονή και διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας.

Αποσπάστε την προσοχή σας

Διώξτε μακριά το μυαλό σας από το φαγητό, αναζητώντας καταφύγιο σε φίλους ή σε κάποιο χόμπυ.

Κάθε φορά, που θα πετυχαίνετε έναν από τους παραπάνω στόχους, μη παραλείπετε να επιβραβεύετε τον εαυτό σας!

Βέβαια, δεν είναι μόνο το στρες, που ενδέχεται να οδηγήσει σε επεισόδια υπερφαγίας, αλλά κάθε αρνητικό συναίσθημα. Kόπωση, θυμός, φόβος, ανία, αλλά και μοναξιά αποτελούν μερικές μόνο από τις καταστάσεις, που μπορούν να “χαλάσουν” τις διατροφικές σας συνήθειες. Εάν προσπαθήσετε να ελέγξετε τα συναισθήματα και τις διατροφικές σας επιλογές χωρίς μεγάλη επιτυχία, μη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός διαπιστευμένου διαιτολόγου.

Ήβη Παπαϊωάννου, RDN, MS, MBA
Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ
ivipapai@gmail.com