Καρδιά: Η πρόωρη εμμηνόπαυση αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις

γυναίκα με πρόωρη εμμηνόπαυση κάθεται στον καναπέ
12-11-2019

Αρκετές γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με την πρόωρη εμμηνόπαυση. Αυτή μπορεί να έχει αρκετές επιπτώσεις στην υγεία μιας γυναίκας. Τώρα, νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως η πρόωρη εμμηνόπαυση βλάπτει και την καρδιά. Οι γυναίκες με εμμηνόπαυση πριν από τα 40 διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών.

Η έρευνα

Ερευνητές από ο Πανεπιστήμιο τΗ πρόσου Χάρβαρντ στη Βοστώνη και στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης συνέλεξαν δεδομένα από την τράπεζα γενετικών δεδομένων UK Biobank. Εξέτασαν 144.000 γυναίκες σε εμμηνόπαυση (μέση ηλικία τα 60 έτη). Ανάμεσα τους

  • 4.900 γυναίκες στις οποίες η διαδικασία της εμμηνόπαυσης έγινε με φυσικό τρόπο πριν από την ηλικία των 40 και
  • 640 που μπήκαν στην εμμηνόπαυση πριν από την ηλικία των 40 έπειτα από χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών τους. Οι συμμετέχουσες έγιναν αντικείμενο παρακολούθησης για τους ερευνητές περίπου για επτά χρόνια.

Η εμμηνόπαυση και η καρδιά

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Καρδιά.
Όπως διαπίστωσε ο επικεφαλής της μελέτης Μάικλ Χόνιγκμπεργκ και οι συνεργάτες του οι γυναίκες που είχαν εμμηνόπαυση πρόωρα ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν δείκτες που σχετίζονται με κακή καρδιακή λειτουργία. Για παράδειγμα υπέρταση, υψηλά επίπεδα «κακής» χοληστερόλης και διαβήτη τύπου 2.

Ακόμα και χωρίς αυτούς τους δείκτες, οι γυναίκες διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν

  • στεφανιαία νόσο καρδιάς
  • καρδιακή ανεπάρκεια
  • στένωση αορτικής βαλβίδας
  • κολπική μαρμαρυγή
  • θρόμβους αίματος στα πόδια ή στους πνεύμονες

Παράλληλα, ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιοαγγειακών νόσων ήταν μεγαλύτερος για τις γυναίκες που είχαν εμμηνόπαυση λόγω χειρουργείου στο οποίο είχαν υποβληθεί.
Η χρήση ορμονών για την αντιμετώπιση της εμμηνόπαυσης δεν άλλαξε τον κίνδυνο που διέτρεχαν αυτές οι γυναίκες. Οι γυναίκες που είχαν εμμηνόπαυση πριν από τα 50 διέτρεχαν και αυτές κάπως αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά προβλήματα, αλλά γενικά ο κίνδυνος φάνηκε να ακολουθεί μια αντιστρόφως ανάλογη σχέση (όσο μικρότερη ηλικία εμμηνόπαυσης, τόσο μεγαλύτερος κίνδυνος καρδιαγγειακών ασθενειών). Ο κίνδυνος αυτός παραμένει αυξημένος ακόμη και για δεκαετίες μετά την εμμηνόπαυση.

Η σημασία της διατροφής

Ο Μάικλ Χόνιγκμπεργκ εξήγησε ότι είναι πολύ σημαντικό ο γιατρός να γνωρίζει το ιστορικό εμμηνόπαυσης κάθε γυναίκας, ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτή είναι πρόωρη (πριν από τα 40). Κατά τον ίδιο, με αυτόν τον τρόπο οι ειδικοί μπορούν να επαναπροσδιορίσουν τον κίνδυνο καρδιακών ασθενειών.
Όπως επισήμανε ο ίδιος, η τήρηση ενός υγιούς προγράμματος διατροφής και η τακτική σωματική άσκηση είναι πολύ σημαντικές για τις γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση.

Οι κατευθυντήριες γραμμές του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας και της Αμερικανικής Ένωσης για την Καρδιά υποστηρίζουν ότι οι γιατροί πρέπει να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους το ιστορικό εμμηνόπαυσης των γυναικών όταν αποφασίζουν να συνταγογραφήσουν στατίνες σε γυναίκες μέσης ηλικίας που δεν έχουν υποστεί κανενός είδους καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Πρόσωπο: Πως μαρτυράει εάν έχουμε πρόβλημα με την καρδιά μας