Θεόδωρος Τρύφων: «Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας αντιλαμβάνεται την φαρμακευτική πολιτική ως μια διαρκή άσκηση ισορροπίας»

19-11-2019

Αύριο, Τετάρτη 20 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί η Ημερίδα «Εξέλιξη Φήμης Φαρμακευτικού κλάδου στην Ελλάδα»

Με αφορμή τη διεξαγωγή της Ημερίδας «Reputation Pharma 2019: Εξέλιξη Φήμης Φαρμακευτικού κλάδου στην Ελλάδα» αύριο Τετάρτη 20 Νοεμβρίου στις 9:30 π.μ. στην Αίγλη Ζαππείου, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρου Τρύφων, σχολιάζει το τι σημαίνει καλή φήμη για τον ΠΕΦ αλλά και πώς την διεκδικεί.

Όπως αναφέρει, «η εταιρική φήμη εξαρτάται (α) από την εικόνα που έχουν οι άνθρωποι από την προηγούμενη τους εμπειρία με κάποιο προϊόν μιας φαρμακευτικής εταιρείας και (β) από την έκταση ή τη φύση της επικοινωνίας τους με την εταιρεία, είτε από τα ΜΜΕ, είτε μέσω word of mouth.

Κατά συνέπεια η καλή φήμη αποτελεί συνδυασμό, αφενός του τρόπου με τον οποίο η δραστηριότητα της εταιρείας γίνεται αντιληπτή και προσλαμβάνεται από το κοινό, και αφετέρου της πραγματικότητας των πολιτικών, των πρακτικών, των συστημάτων και των επιδόσεων κάθε εταιρείας».

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, σημειώνει ότι «αξίζει να τονιστεί ότι τα τελευταία 30 χρόνια η σημασία της εταιρικής φήμης ως άυλο στοιχείο του ενεργητικού της φαρμακοβιομηχανίας σημειώνει εντυπωσιακή αύξηση π.χ. έναντι των παγίων».

Προσθέτει ακόμη ότι «η πρόοδος της φαρμακευτικής τεχνολογίας έχει περιβάλει τη φαρμακοβιομηχανία με ιδιαίτερη αίγλη και κύρος. Ταυτόχρονα όμως, η βιομηχανία δέχεται ισχυρή κριτική, σε αντίθεση με την εικόνα που εκπέμπει / προσπαθεί να εκπέμψει δηλαδή εκείνη της βιομηχανίας που σώζει ανθρώπινες ζωές και βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Η κριτική αυτή εστιάζεται μεταξύ άλλων στα εξής:

  • Η φαρμακοβιομηχανία αποτυγχάνει να βοηθήσει ασθενείς που αντιμετωπίζουν δύσκολες οικονομικές συνθήκες ώστε να εξασφαλίσουν τα φάρμακα που χρειάζονται.
  • Η φαρμακοβιομηχανία προσφέρει φάρμακα με βραχυπρόθεσμα οφέλη για την υγεία.
  • Η φαρμακοβιομηχανία δεν ασχολείται με τις ανάγκες των ασθενών που νοσούν από νοσήματα χωρίς εμπορικό ενδιαφέρον.
  • Η φαρμακοβιομηχανία ακολουθεί ακατάλληλες πρακτικές προώθησης των φαρμάκων
  • Τα φάρμακα δεν τιμολογούνται με δίκαιο τρόπο και κατά συνέπεια καθίστανται μη προσβάσιμα για πολλούς ασθενείς
  • Οι εταιρικές δραστηριότητες δεν είναι διαφανείς».

Αναφορικά με το πώς διεκδικεί η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας την καλή φήμη, ο κύριος Τρύφων σημειώνει ότι «η ΠΕΦ αντιλαμβάνεται την φαρμακευτική πολιτική ως μια διαρκή άσκηση ισορροπίας που στοχεύει στην επίτευξη ενός τριπλού συστήματος στόχων (α) την επάρκεια της αγοράς και την πρόσβαση των ασθενών σε κάθε απαραίτητο φάρμακο στο χαμηλότερο δυνατό κόστος, (β) την προστασία των δημόσιων οικονομικών και κατά συνέπεια την παραγωγή εξοικονομήσεων και (γ) την ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας δεδομένου ότι η φαρμακευτική πολιτική οφείλει να βρίσκεται σε στενή συνάφεια με την αναπτυξιακή, ερευνητική και βιομηχανική πολιτική».

Επισημαίνει ότι «στο πλαίσιο αυτό η ΠΕΦ βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με την Πολιτεία καταθέτοντας τεκμηριωμένες και κοστολογημένες προτάσεις φαρμακευτικής πολιτικής. Στόχος είναι η εξασφάλιση όσο το δυνατό σταθερών και προβλέψιμων συνθηκών που θα επιτρέπουν τον επιχειρηματικό προγραμματισμό των εταιρειών και παράλληλα θα διασφαλίζουν την οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος και την πρόσβαση των ασθενών σε κάθε απαραίτητη θεραπεία.

Ειδικότερα σε ότι αφορά σε δράσεις που απευθύνονται στο κοινό, η ΠΕΦ υλοποιεί καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την αξία και τα οφέλη από τη χρήση ελληνικών φαρμάκων, οι οποίες μέχρι τώρα έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα».

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας αναφέρει ότι «η ΠΕΦ υλοποιεί σημαντικές ενέργειες ΕΚΕ πχ με την φαρμακευτική κάλυψη των κοινωνικών ιατρείων της αρχιεπισκοπής Αθηνών, τη σταθερή συνεργασία με την οργάνωση ‘Μαζί για το Παιδί’, τη δωρεά φαρμακευτικού υλικού σε σχολεία του Δήμου Πειραιά, δωρεά ηλεκτρονικών υπολογιστών στην οργάνωση ‘Πρωτοβουλία για το παιδί’».

  • Δείτε εδώ τη δήλωση του Πρόεδρου του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, Ολύμπιου Παπαδημητρίου.
  • Δείτε εδώ τη δήλωση του Πρόεδρου του PhRMA Innovation Forum, Μάκη Παπαταξιάρχη.
  • Δείτε εδώ τη δήλωση του Πρόεδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιου Εξαδάκτυλου.
  • Δείτε εδώ τη δήλωση της Ιδρύτριας, Πρόεδρου και Διευθύνουσας Συμβούλου της Focus Bari, Ξένιας Κούρτογλου.
  • Δείτε εδώ τη δήλωση της External Affairs Director της Roche Hellas Ξένιας Καπόρη.
  • Δείτε εδώ τη δήλωση της Επίκουρης Καθηγήτριας Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αικατερίνη Σταυριανέα.
  • Δείτε εδώ τη δήλωση του Διευθυντή Εταιρικών Υποθέσεων της ELPEN, Βασίλη Πενταφράγκα.
  • Δείτε εδώ τη δήλωση του Corporate Affairs Lead της Pfizer Hellas Αντώνη Φουστέρη.