Βάρος: Πόσες ώρες να βλέπουν τα παιδιά τηλεόραση;  

βάρος τηλεόραση
21-11-2019

Η τηλεόραση έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο ζωής, αλλά και το βάρος των παιδιών. Η 21η Νοεμβρίου έχει ορισθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης! Οι λόγοι για να εορτάσει κανείς το τεχνολογικό αυτό επίτευγμα είναι αρκετοί. Έχοντας όμως γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, η τηλεόραση φαίνεται πως έχει αρνητικές επιδράσεις τόσο στη φυσική, όσο και στη πνευματική υγεία των παιδιών.

Σαν να μην έφτανε αυτό, τεχνολογικά επιτεύγματα, όπως ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, τα smartphones και τα tablets, αυξάνουν αναπόφευκτα το χρόνο, που περνούν τα παιδιά μπροστά από μία οθόνη.

Οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν τη σχέση βάρους και τηλεόρασης;

Δεκάδες μελέτες έχουν δει το φως της δημοσιότητας, που επιβεβαιώνουν πως περισσότερες ώρες μπροστά από μία οθόνη, αυξάνουν το κίνδυνο παχυσαρκίας ακόμη και κατά 60% με 70%. Τα νούμερα αυτά είναι εντυπωσιακά, εάν σκεφτεί κανείς πως ακόμη και η απουσία διατροφικών προτύπων δεν αυξάνει τόσο τις πιθανότητες εμφάνισης επιπλέον κιλών. Για παράδειγμα, σε πρόσφατη Ιταλική μελέτη, η υιοθέτηση της Μεσογειακής δίαιτας, μειώνει τον κίνδυνο υπέρβαρου και παχυσαρκίας μόλις κατά 10%.

Το βάρος ενός παιδιού είναι σημαντικό για την υγιή ανάπτυξή του. Η διατροφή είναι προτεραιότητα, όμως και οι υπόλοιπες συνήθειες έχουν καθοριστικό ρόλο. Οι λόγοι για τους οποίους οι τηλεόραση μπορεί να οδηγήσει ένα παιδί στην αύξηση του σωματικού βάρους είναι αρκετοί:

  • Αυξημένη κατανάλωση ενέργειας, που προκύπτει από συνεχές τσιμπολόγημα όχι απαραίτητα υγιεινών σνακ.
  • Απουσία φυσικής δραστηριότητας, καθώς μέσα στην ημέρα οι ώρες μπροστά από την οθόνη και τον υπολογιστή παίρνουν την θέση του παιχνιδιού ή κάποιου αθλήματος.
  • Έκθεση σε διαφημίσεις τροφίμων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του τσιμπολογήματος ακόμη και κατά 45%.
  • Μειωμένες ώρες ύπνου, διαταράσσοντας το βιολογικό ρολόι και το μεταβολισμό ενός παιδιού.

Πόσες ώρες τηλεόραση κρίνονται ιδανικές ;

Στο σημείο αυτό, οι ειδικοί δεν φαίνεται να συμφωνούν. Κάποιοι μιλούν για 1 ώρα, άλλοι για 1 ½  ή 2. Φυσικά, εξαιρούνται παραγωγικές ώρες, που έχουν σκοπό την εκπαίδευση.

Επιπλέον, εάν και όχι εκτενώς μελετημένη, παρόμοια με τη σχέση βάρους και τηλεόρασης είναι εκείνη μεταξύ επιπλέον κιλών και υπολογιστή ή κινητού τηλεφώνου. Σε έρευνα η οποία έλαβε χώρα σε έφηβους Αμερικάνους, παρατηρήθηκε πως όσοι έκαναν χρήση του κινητού πριν πέσουν για ύπνο, ήταν 2,3 φορές πιθανότερο να είναι υπέρβαροι.

Βέβαια, σε καμία περίπτωση η τεχνολογία δεν είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για το φαινόμενο της παχυσαρκίας. Πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο, στο οποίο συμμετέχουν πολλές καθημερινές συνήθειες. 

Πως μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας;

Οι επιπτώσεις της παχυσαρκίας στην υγεία ενός παιδιού είναι πολλαπλές. Από τον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος, μέχρι την υψηλή πιθανότητα διάγνωσης με ζαχαρώδη διαβήτη και άλλες καρδιαγγειακές επιπλοκές.

Βοηθήστε το παιδί σας να αλλάξει τρόπο ζωής, υιοθετώντας ένα ισορροπημένο πρότυπο, όπου:

  • Θα υπάρχουν καθημερινά χρονικά όρια για την τηλεόραση, υπολογιστή, τάμπλετ.
  • Θα έχει ανακαλύψει κάποιο χόμπι, που αγαπά! Από ζωγραφική, μουσική, κάποιο σπορ κλπ.
  • Οργανώστε οικογενειακές δραστηριότητες, που θα περιλαμβάνουν κάποιου τύπου φυσική δραστηριότητα.
  • Έχετε πάντα υγιεινά σκαν στο σπίτι! Όπως ξηρούς καρπούς, ποπ κορν, φρούτα, σπιτικές μπάρες και γιαούρτι.
Ήβη Παπαϊωάννου, RDN, MS, MBA
Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ
[email protected]
Βιβλιογραφία
Agnoli C, Sieri S, Ricceri F, et al. Adherence to a Mediterranean diet and long-term changes in weight and waist circumference in the EPIC-Italy cohort. Nutr Diabetes. 2018;8(1):22. Published 2018 Apr 25. doi:10.1038/s41387-018-0023-3
Fang K et al. Screen time and childhood overweight/obesity: A systematic review and meta-analysis. Child Care Health Dev. 2019 Sep;45(5):744-753. doi: 10.1111/cch.12701. Epub 2019 Jul 24.
Venetsanou F et al. Physical activity in pre-school children: Trends over time and associations with body mass index and screen time. Ann Hum Biol. 2019 Aug;46(5):393-399. doi: 10.1080/03014460.2019.1659414. Epub 2019 Sep 18.
Wada K et al. Associations of Cell Phone Use and Screen Viewing with Overweight in Children. Child Obes. 2019 Oct;15(7):417-425. doi: 10.1089/chi.2018.0312. Epub 2019 Jul 12.