Καρδιά: Τι θα πάθει εάν τρώμε τυρί κάθε μέρα

διατροφή με τυριά που έχουν αλάτι
29-11-2019

Το τυρί είναι απαραίτητο για την υγεία μας γιατί μας δίνει το ασβέστιο που χρειαζόμαστε. Αν και έχει κατηγορηθεί πως αυξάνει την χοληστερίνη, νέα έρευνα Κινέζων επιστημόνων δείχνει τώρα πως 40 γραμμάρια τυριού κάθε μέρα μπορούν να κάνουν καλό στην καρδιά μας και να μειώσουν τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ερευνητές από το Τμήμα Διατροφής και Υγιεινής Τροφίμων στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Soochow στην Κίνα έκαναν μια μετα-ανάλυση 15 παρατηρητικών μελετών, οι οποίες ανέλυαν τις επιπτώσεις της πρόσληψης τυριού στον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Το τυρί και η καρδιά

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση European Journal of Nutrition.
Ο επικεφαλής της μελέτης Li-Qiang Qin και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως το τυρί θα μπορούσε να κάνει καλό στην καρδιαγγειακή υγεία.

Ο κίνδυνος για την καρδιά μειώθηκε έως και 18%

Συνολικά, οι 15 επιμέρους μελέτες περιελάμβαναν περισσότερους από 200.000 συμμετέχοντες. Οι επιπτώσεις της κατανάλωσης τυριού αναλύθηκαν σε βάθος δεκαετίας. Η πλειονότητα των μελετών περιελάμβανε άτομα που δεν είχαν καρδιαγγειακά νοσήματα κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Η μετα-ανάλυση έδειξε ότι, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν πολύ λίγο τυρί, εκείνοι που το κατανάλωναν κανονικά είχαν:

  • έως και 18% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο
  • έως και 14% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο
  • έως και 10% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν εγκεφαλικό επεισόδιο

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι αυτά τα αποτελέσματα ήταν ισχυρότερα μεταξύ εκείνων των συμμετεχόντων, που κατανάλωναν περίπου 40 γραμμάρια τυριού κάθε μέρα. Συμπερασματικά, γράφουν:

“Αυτή η μετα-ανάλυση των παρατηρητικών μελετών υποδηλώνει μια μη γραμμική αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης τυριού και του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου”.

Προσοχή με το πόσο τυρί τρώτε κάθε μέρα

Τα ευρήματα αυτά βασίζονται σε εκείνα μιας ευρέως δημοσιευμένης έρευνας παρατήρησης, που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2017. Εκείνη συνέδεσε το τυρί και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από πρόβλημα στην καρδιά, ή από κάθε αιτία.

Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να τρώτε όσο τυρί θέλετε κάθε μέρα! Και οι δύο μελέτες έχουν τους δικούς τους περιορισμούς. Είναι έρευνες που βασίζονται στην παρατήρηση για την εξαγωγή συμπερασμάτων. Επομένως δεν αποδεικνύουν αιτιώδη συνάφεια μεταξύ της κατανάλωσης τυριού και της καλύτερης καρδιαγγειακής υγείας.

Επιπλέον, και οι δύο μελέτες χρηματοδοτήθηκαν εν μέρει από την βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων. Η πρώτη μελέτη έλαβε χρηματοδότηση από τους οργανισμούς Global Dairy Platform, Dairy Research Institute και Dairy Australia. Η τελευταία διεξήχθη με τη βοήθεια ερευνητών του Ομίλου Yili, μιας εταιρείας γαλακτοκομικών προϊόντων που εδρεύει στην Κίνα.

Ωστόσο, είναι δύσκολο να εξαχθεί το συμπέρασμα εάν αυτή η συσχέτιση χρηματοδότησης είχε κάποια επίδραση στα αποτελέσματα των μελετών.

Μέχρι να επιβεβαιωθούν από πρόσθετες μελέτες, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το τυρί είναι υψηλό σε κορεσμένα λιπαρά. Αυτά μπορεί να είναι επιβλαβή για την καρδιά, αν τα καταναλώνετε σε μεγάλες ποσότητες.

Η American Heart Association (AHA) συνιστά ότι περίπου το 5-6% των ημερήσιων θερμίδων μας πρέπει να προέρχεται από κορεσμένα λιπαρά. Επίσης συστήνει να επιλέγουμε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, για να παραμείνουμε εντός αυτού του ορίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καρδιά: Η πρόωρη εμμηνόπαυση αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις

Πηγή: https://www.medicalnewstoday.com