Εθισμός στο διαδίκτυο: Μεγάλο το πρόβλημα για τις ελληνικές οικογένειες

05-12-2019

Ο εθισμός και η πολύωρη χρήση του διαδικτύου από τους έφηβους, απασχολεί τους Έλληνες γονείς. Ενδεικτικό είναι ότι η πλειοψηφία των τηλεφωνικών κλήσεων, που δέχεται η Συμβουλευτική Γραμμή 11525 της Ένωσης “Μαζί για το Παιδί”, είναι για αυτά τα θέματα. Ανάλογα με την ηλικία των παιδιών, τα ζητήματα που απασχολούν τους γονείς είναι: ο ύπνος και το φαγητό για την προσχολική ηλικία, οι συγκρούσεις για το διάβασμα στο δημοτικό. Στην εφηβεία, το κύριο πρόβλημα αποτελεί ο εθισμός και η πολύωρη χρήση του διαδικτύου, ο σχολικός εκφοβισμός και η σχέση ανάμεσα στα δυο φύλα.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων λειτουργίας της Γραμμής 115 25. Σύμφωνα με τα στοιχεία, την άνοιξη, ιδιαίτερα το Μάιο, αυξάνονται οι κλήσεις σχετικά με το άγχος των εξετάσεων, ενώ συχνές είναι και οι κλήσεις για το διαζύγιο, πώς να το διαχειριστούν οι γονείς, πώς να ενημερώσουν τα παιδιά κλπ.. Μητέρες είναι οι περισσότερες που τηλεφωνούν στη γραμμή, αλλά και εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι ζητούν στήριξη για μαθητές, των οποίων οι γονείς δεν ανταποκρίνονται, όπως για περιπτώσεις κακοποίησης από το οικογενειακό περιβάλλον ή άλλους.

Η Γραμμή είναι συμβουλευτική και οι περιπτώσεις, όπου χρειαστεί, παραπέμπονται σε δημόσιους φορείς ψυχικής υγείας, ιδιαίτερα σε ζητήματα εξαρτήσεων, όπως από το διαδίκτυο, ουσίες, ή τα τυχερά παιχνίδια. Στα δέκα χρόνια λειτουργίας της η Γραμμή 11525 έχει εξυπηρετήσει 65.728 ωφελούμενους μέσω του δικτύου των υπηρεσιών της. Εκτός από τις τηλεφωνικές συνεδρίες, παρέχονται δια ζώσης συνεδρίες στο συμβουλευτικό κέντρο στις εγκαταστάσεις της Ένωσης, ομάδες γονέων και ψυχο-εκπαιδευτικά σεμινάρια σε σχολεία και απομακρυσμένες περιοχές, πχ Έβρος, Ψαρά κ.α. Τα ψυχο-εκπαιδευτικά σεμινάρια πραγματοποιούνται και μέσω σκάιπ για ωφελούμενους εκτός Αττικής, ενώ όλες οι υπηρεσίες είναι δωρεάν.