To 2020 φέρνει και τα ραβασάκια του clawback προς τους παρόχους

06-01-2020

«Κλείδωσαν» τα επιτρεπόμενα όρια δαπανών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) έτους 2019, για παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας από συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους και για την παροχή ιατροτεχνολογικών προϊόντων και συμπληρωμάτων ειδικής διατροφής από συμβεβλημένους κατασκευαστές, εισαγωγείς, διανομείς/προμηθευτές. Αυτό σημαίνει ότι άμεσα θα σταλούν στους παρόχους τα «ραβασάκια» με το clawback που θα κληθούν να πληρώσουν.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, το σύνολο των κλειστών προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ ανέρχεται σε 1.507.000.000,00 ευρώ με την εξής κατανομή:

Για ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ 279.000.000,00 €

Για ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ 66.000.000,00

Για ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ 52.000.000,00 €

Για ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΑΞΕΩΝ 400.500.000,00 €

Για ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ 72.500.000,00 €

Για ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ 80.000.000,00 €

Για ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ 75.000.000,00 €

Για ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗΣ 171.500.000,00 € 8

Για ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ 17.000.000,00 €

Για ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ 103.200.000,00 €

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, στην περίπτωση υπέρβασης των ως άνω επιτρεπόμενων ορίων δαπάνης για το έτος 2019:

α) από τους συμβεβλημένους παρόχους υπηρεσιών υγείας και β) από τους συμβεβλημένους παρόχους ιατροτεχνολογικών προϊόντων και συμπληρωμάτων ειδικής διατροφής, το υπερβάλλον ποσό αναζητείται εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ για την μεν περίπτωση α΄ από τους συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας στη δε περίπτωση β΄ από τους κατασκευαστές σε περίπτωση που το προϊόν παράγεται στην Ελλάδα και διακινείται από τους ίδιους, είτε από τους εισαγωγείς, διανομείς/προμηθευτές, σε περίπτωση που το προϊόν εισάγεται. Ειδικότερα στην περίπτωση β΄ και για τις κατηγορίες υπηρεσιών υγείας: i) Συμπληρώματα ειδικής διατροφής, ii) Υγειονομικό υλικό και τις υποκατηγορίες iii) «Ορθοπεδικά», ιv) «Ορθοπεδικά επί παραγγελία», v) «Aκουστικά», vi) «Kοχλιακό εμφύτευμα» και vii) «Προθέσεις», η υπέρβαση αναζητείται από τους κατασκευαστές, εισαγωγείς και διανομείς/προμηθευτές οι οποίοι είναι καταχωρημένοι στο Μητρώο Αποζημιούμενων Προϊόντων Ε.Ο.Π.Υ.Υ.. Η ενοικίαση των αναπνευστικών συσκευών, νοείται ως παροχή υπηρεσίας υγείας και η υποκατηγορία δαπάνης «Π.Π. -ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΑ-ΣΥΣΚΕΥΕΣ-ΟΞΥΓΟΝΟ» εντάσσεται στην περίπτωση α’.

Ο ΕΟΠΥΥ δύναται να συμψηφίζει το ποσό αυτόματης επιστροφής (clawback) με ισόποση οφειλή του προς τους αναφερόμενους παρόχους για παροχή από αυτούς προς τον ΕΟΠΥΥ υπηρεσιών υγείας. Ο συμψηφισμός γίνεται μεταξύ επιστρεφόμενων ποσών από τους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας και εκκαθαρισμένων οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς αυτούς που δημιουργήθηκαν εντός προηγούμενων οικονομικών ετών ή του ίδιου οικονομικού έτους.

Σε περίπτωση που σε κάποια υποκατηγορία δεν υφίσταται ποσό αυτόματης επιστροφής για το εξάμηνο, τότε το ποσό μεταφέρεται αυξάνοντας αντίστοιχα το εξαμηνιαίο όριο της κύριας κατηγορίας ή κύριας υποκατηγορίας αν αποτελεί υποδιαίρεση αυτής. Το συνολικό ποσό που προκύπτει αθροιστικά για μία κύρια κατηγορία ή κύρια υποκατηγορία από την ανωτέρω διαδικασία, μεταφέρεται σε εκείνη την υποκατηγορία, η οποία εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό αυτόματης επιστροφής εντός της κύριας κατηγορίας ή κύριας υποκατηγορίας σε περίπτωση υποδιαιρέσεων, για το εξάμηνο το οποίο αφορά. Αν μια κύρια κατηγορία δεν αποτελείται από υποκατηγορίες και υφίσταται εναπομείναν ποσό είτε στο α΄ εξάμηνο είτε στο β΄ εξάμηνο είτε και στα δύο, τότε το ποσό αυτό μεταφέρεται σε όσες κατηγορίες ή υποκατηγορίες εμφανίζουν ποσοστό υπέρβασης (clawback) και για τα δύο εξάμηνα μεγαλύτερο του 20%, το οποίο κατανέμεται αναλογικά βάση του ορίου δαπάνης τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΕΟΠΥΥ: Μέτρα για την εξάλειψη του clawback