Γυμναστική: Πώς χαρίζει χρόνια ζωής στις γυναίκες

γυναίκα κάνει γυμναστική στο γυμναστήριο
29-01-2020

Η γυμναστική είναι αρκετά σημαντική για σωματική αλλά και την ψυχική μας υγεια. Τώρα, νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως οι γυναίκες που γυμνάζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους μπορούν να αποφύγουν την απώλεια μυϊκού ιστού μεγαλώνοντας.

Η έρευνα για την γυμναστική

Ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Ball στο Μάντσι της Ιντιάνα, μελέτησαν τη μυϊκή δύναμη, την αντοχή, το μέγεθος και τον τύπο των μυϊκών ινών στους μηρούς γυναικών τριών διαφορετικών ομάδων.

  • Στην πρώτη ομάδα υπήρχαν επτά γυναίκες άνω των 70 που γυμνάζονταν τακτικά για περίπου πενήντα χρόνια.
  • Στη δεύτερη ομάδα υπάρχαν δέκα γυναίκες γύρω στα 25 που γυμνάζονταν τακτικά.
  • Στην τρίτη όμαδα υπήρχαν δέκα ομάδα γυναίκες άνω των 70 που γυμνάζονταν λίγο.

Τα συμπεράσματα των ειδικών

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Applied Physiology,

Οι ηλικιωμένες γυναίκες που γυμνάζονταν είχαν περισσότερες μυϊκές ίνες βραδείας συστολής – τύπου Ισε σχέση με τις γυναίκες των δύο άλλων ομάδων. Αυτές οι ίνες είναι πιο ανθεκτικές στην κόπωση, υποστηρίζουν δραστηριότητες αντοχής, και μπορούν να διατηρήσουν τη δύναμη επί μακρόν.

Επιπλέον, είχαν περισσότερες μυϊκές ίνες ταχείας συστολής – τύπου ΙΙ από τις ηλικιωμένες γυναίκες που δεν γυμνάζονταν τακτικά. Αυτές οι ίνες οι οποίες συνεισφέρουν περισσότερο σε δυνατές κινήσεις παρά στην αντοχή)

Τέλος, και οι δύο ομάδες ηλικιωμένων γυναικών υστερούσαν σε μυϊκές ίνες τύπου ΙΙ συγκριτικά με τις νεότερες γυναίκες. Η μείωση αυτών των μυϊκών ινών έρχεται με το γήρας.

Η ερευνητική ομάδα θεωρεί τα ευρήματα της μελέτης μοναδικά ως προς το ότι παρέχουν μια νέα προοπτική στην γήρανση του σκελετού και την πλαστικότητα σε μυοκυτταρικό επίπεδο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Γυμναστική: Αυτά είναι τα σημάδια πως το έχουμε παρακάνει