Μουσική: Αν σας ανατριχιάζει τότε ο εγκέφαλος σας είναι διαφορετικός

μουσική ακοή
11-02-2020

Λένε πως η μουσική εξημερώνει τα ήθη. Για πολλούς μάλιστα, το συναίσθημα που τους γεννά η μουσική είναι τόσο έντονο που τους προκαλεί ρίγη ανατριχίλας. Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό; Νέα έρευνα δείχνει πως η ανατριχίλα που μπορεί να μας προκαλεί η μουσική οφείλεται σε διαφορές που υπάρχουν στην λειτουργία του εγκεφάλου.

Δυο διδακτορικοί φοιτητές αποφάσισαν να ερευνήσουν τι τους συνέβαινε κάθε φορά που άκουγαν το «Nude» των Radiohead και ένιωθαν ρίγη συγκίνησης.
Θέλοντας να δουν πώς διαφέρει, αν διαφέρει, η εγκεφαλική δραστηριότητα όσων νιώθουν ανατριχίλες και όσων όχι.

Η μελέτη για τη μουσική

Στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στην έγκριτη επιθεώρηση «Social Cognitive and Affective Neuroscience», βρήκαν πως όσοι νιώθουν να τους διαπερνά ρεύμα ακούγοντας ένα μουσικό κομμάτι έχουν πράγματι περισσότερες συνδέσεις μεταξύ ακουστικού φλοιού και εγκεφαλικών περιοχών που σχετίζονται με την επεξεργασία των συναισθημάτων.

Οι δύο περιοχές επικοινωνούν καλύτερα και οι άνθρωποι που βιώνουν ρίγη συγκίνησης ζουν τα συναισθήματα εντονότερα από τους άλλους.

Το συμπέρασμά τους είναι μάλιστα αρκετά παράξενο σε ψυχολογικούς και νευροεπιστημονικούς όρους. Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε ξεκάθαρο εξελικτικό πλεονέκτημα στην απόλαυση της μουσικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Μουσική: Ποιο είδος ακούμε όταν είμαστε λυπημένοι;