Τσιόδρας: «Χωρίς τα μέτρα, θα είχαμε γίνει Ιταλία»

01-04-2020

«Φαντάζεστε να είχαμε τώρα 150 νεκρούς την ημέρα;»

Την επιστημονική του εκτίμηση ότι εάν στην Ελλάδα δεν είχαμε πάρει γρήγορα τα μέτρα ελέγχους της κυκλοφορίας θα είχαμε τουλάχιστον 150 νεκρούς την ημέρα, εξέφρασε σήμερα ο λοιμωξολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.

Με αυτή την επισήμανση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας επιχείρησε  να καταδείξει την τεράστια σημασία των μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα και την αναχαίτιση που επιτυγχάνεται στη διασπορά του κορωνοϊού, χάρη στην πειθαρχία και την υπευθυνότητα που επιδεικνύουν όσοι μένουν στο σπίτι περιορίζοντας στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους.

«Κατ´ αναλογία θα είχαμε γίνει Ιταλία, θα μετρούσαμε τα θύματα όπως η γειτονική χώρα, αν δεν είχαμε λάβει τα μέτρα» είπε καθηγητής, θέτοντας παράλληλα το ερώτημα: «Φαντάζεστε να είχαμε τώρα 150 νεκρούς την ημέρα;».

Ο κ. Τσιόδρας, μάλιστα, υπογράμμισε ότι,«οι 49 θάνατοι που έχουν καταγραφεί μέσα σε έναν μήνα στη χώρα μας, δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως αριθμοί, αλλά ως ιερές απώλειες», όπως ανέφερε.

Επανέλαβε την αξία της τήρησης των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης για όσο χρειαστεί, καθώς, όπως εξήγησε, το ζητούμενο είναι να «απλωθούν» τα κρούσματα στον χρόνο, να μην γίνει η μετάδοση και η κορύφωση αυτής της μετάδοσης μέσα σε λίγες ημέρες, ώστε να μπορέσει το σύστημα Υγείας να «προετοιμαστεί».

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας τόνισε: «Αν χαλαρώσουμε όλοι θα πληρώσουμε το τίμημα. Δεν θέλουμε την κορυφή της επιδημίας να έρθει γρήγορα, αλλά θέλουμε ο ρυθμός της να είναι βραδύς».

Κάνοντας λόγο για τη μεταδοτικότητα του ιού, είπε ότι φαίνεται πως σε κάθε συμπτωματικό αντιστοιχεί κι ένας ασυμπτωματικός φορέας του ιού που μπορεί να μεταδώσει τη νόσο χωρίς να το γνωρίζει.