Σωτήρης Τσιόδρας: Μπορεί και για δύο χρόνια η ιατρική παρακολούθηση των βαριά ασθενών με νέο κοροναϊό

01-04-2020

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

Ακόμη και για δύο χρόνια ενδέχεται να χρειάζεται να παρακολουθούνται ιατρικώς οι βαρέως πάσχοντες από τη νόσο COVID – 19, οι οποίοι χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας, σύμφωνα με την απάντηση, την οποία έδωσε την Τετάρτη 1 Απριλίου ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σωτήρης Τσιόδας, σε σχετική ερώτηση του healthview.gr.

Συγκεκριμένα, ο Σωτήρης Τσιόδρας είχε τον εξής σχετικό διάλογο, κατά τη σημερινή ενημέρωση των υγειονομικών συντακτών σχετικά με την πορεία της εξάπλωσης της επιδημίας του νέου κοροναϊού SARS – COV 2 στη χώρα μας:

«Β. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Υπάρχει μια σύγχυση σχετικά με το εξιτήριο του νοσοκομείου και την ανάρρωση ασθενών με COVID-19. Σε πρόσφατο δημοσίευμα του Business Insider, αναφέρεται ότι οι γιατροί του Χονγκ Κονγκ μελέτησαν τη μακρά διαδικασία της ανάρρωσης δώδεκα ασθενών με κορoνοϊό. Διαπίστωσαν ότι η νόσος άφησε σημαντικές οργανικές βλάβες στους πνεύμονες και την αναπνοή για τους εννέα από αυτούς, ενώ ερώτημα παραμένει τι συμβαίνει τελικά με την καρδιά.

Μπορείτε να μας ενημερώσετε αν υπάρχουν άλλα ευρήματα τα οποία να επιβεβαιώνουν αυτά τα συμπεράσματα;

 

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Είναι αυτό που είπα, αβεβαιότητες και ερωτηματικά. Η πορεία διαφέρει, ανάλογα με την βαρύτητα της νόσου και της βαρύτητας αυτού που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.

Δηλαδή, είναι διαφορετικό το τι θα μείνει ή τι θα σου αφήσει αυτός ο ιός σαν υπόλειμμα. Αν είσαι πολύ σοβαρά άρρωστος στην μονάδα, διασωληνωμένος για 15- 20 μέρες και γυρίσεις σπίτι σου, με το αν την περάσεις πολύ ήπια, σαν μια ελαφρά πνευμονία η οποία κατά κανόνα δεν αφήνει κανένα υπόλοιπο.

Γνωρίζω τουλάχιστον δυο δημοσιεύσεις οι οποίες αφορούν την Κίνα. Μάλιστα η μια ήταν μικρή, όπως αναφέρει ο αγαπητός συνάδελφος, με 12 ασθενείς, η οποία έδειξε κάποια σημαντικά υπολείμματα στην λειτουργία των πνευμόνων αυτών των ασθενών.

Νομίζω ότι είναι νωρίς ακόμα για να πούμε ο,τιδήποτε. Σίγουρα χρειάζεται παρακολούθηση, ιδιαίτερα για αυτούς που νοσούν σοβαρά, ώστε να δούμε αν υπάρχουν κάποια υπόλοιπα στην υγεία των πνευμόνων. Μην ξεχνάτε ότι η πνευμονία γεμίζει μεγάλες περιοχές του πνεύμονα με υγρό και μπορεί να αφήσει, οπωσδήποτε, και κάποιο υπόλειμμα στη λειτουργία του πνεύμονα.

Αλλά το σημαντικό είναι, βέβαια, να ζήσουν πάνω από όλα και μετά να παρακολουθήσουμε μακροχρόνια, τυχόν επιπλοκές ή υπολείμματα που τους αφήνει η νόσος.

Αυτό νομίζω θα είναι όσο περνάει ο καιρός και περισσότερο ξεκάθαρο. Με βάση την επιστημονική μου εμπειρία, θα αφορά τα βαρύτερα περιστατικά τα οποία θα πρέπει να έχουν παρακολούθηση τουλάχιστον μερικών μηνών, ίσως και ένα δυο χρόνια, για να είναι πλήρης, κατά κάποιο τρόπο, η επάνοδος ή η παρακολούθηση τους, ανάλογα με αυτό που τους άφησε ο ιός».