Στα εργαστήρια του Ινστιτούτου Παστέρ άνοιξε νέος δρόμος για την καταπολέμηση του κορονοϊού

Ινστιτούτο Παστερ
15-04-2020

Μια σημαντική ανακάλυψη που αναμένεται να αλλάξει το τοπίο της επιστήμης στο πεδίο της μάχης για την καταπολέμηση του κορονοϊού, έκαναν έλληνες επιστήμονες του Ινστιτούτου Παστέρ, με τη συμμετοχή του Διευθυντή του Ινστιτούτου, Ανδρέα Μεντή και του καθηγητή παθολογίας – λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα.

Η ανακάλυψη της γενετικής πολυπλοκότητας του νέου κορονοϊού και των μηχανισμών που χρησιμοποιεί για να “ξεφεύγει” της ανοσολογικής απάντησης φέρνει τους επιστήμονες πιο κοντά στην ανάπτυξη νέων εμβολίων, αντιιικών φαρμάκων, αλλά και διαγνωστικών τεστ αντισωμάτων.

Επικεφαλής της έρευνας είναι ο  ερευνητής στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ και υπεύθυνος της Μονάδας Βιοπληροφορικής και Εφαρμοσμένης Γενωμικής,  Τιμοκράτης Καραμήτρος, ενώ η μελέτη αναμένεται να δημοσιευθεί στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό  Journal of Clinical Virology.

Ινστιτούτο Παστέρ: Τι ανακάλυψαν οι έλληνες ερευνητές

Το γονιδίωμα του νέου κορονοϊού έχει αποκωδικοποιηθεί για πρώτη φορά από τους κινέζους. Οι έλληνες ερευνητές, όμως, προχώρησαν πιο βαθιά στην κατανόηση των μεθόδων που χρησιμοποιεί ο “έξυπνος”, όπως έχει χαρακτηριστεί ιός, για να διαφεύγει της ανοσολογικής απάντησης.

Οι επιστήμονες χρησιμοποιώντας περίπλοκους βιοπληροφορικούς αλγόριθμους, σε δείγματα κορονοϊού που είχαν ληφθεί από τρεις κινέζους ασθενείς στην αρχή της επιδημίας στην Κίνα, εντόπισαν τις ανακατατάξεις (μεταλλάξεις) του γονιδιώματος του ιού, που του δίνει το πλεονέκτημα και την ικανότητα να πολλαπλασιάζεται και να διαφεύγει της ανοσολογικής απάντησης. Αυτή είναι και η αιτία που ο ιός έχει βάλει σημαντικά εμπόδια στην ανακάλυψη εμβολίων, φαρμάκων και αποτελεσματικών διαγνωστικών τεστ.

Σε δηλώσεις του, ο ερευνητής Τιμοκράτης Καραμήτρος, εξηγεί:

“Ουσιαστικά ορισμένες από αυτές τις αλλαγές που συμβαίνουν στον ιό, δίνουν πλεονέκτημα στην ικανότητα του ιού να πολλαπλασιάζεται και να διαφεύγει της ανοσολογικής απάντησης. Δηλαδή εάν ο ασθενής κάνει για παράδειγμα, κάποια αντισώματα του ιού, αυτός μέσω των συγκεκριμένων μεταλλαγών που κάνει σ’ αυτή τη διαδικασία, αλλάζει λίγο το προφίλ του και παύουν αυτά τα αντισώματα να τον αναγνωρίζουν”.

Τιμοκράτης Καραμήτρος: Ποιο είναι το “κλειδί” για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων, εμβολίων και τεστ

Οι αλλαγές στο DNA στην ευρύτερη οικογένεια των κορονοϊών δεν είναι σπάνιες. Είναι γνωστό στους επιστήμονες ότι αυτοί οι ιοί έχουν την ικανότητα να αντιστρέφουν, να αναδιατάσσουν και να ανα-συνδυάζουν το γενετικό τους υλικό. Είναι και ο λόγος που μέχρι σήμερα οι ερευνητές δεν κατάφεραν να στοχεύσουν σ’ αυτές τις πρωτεϊνες, ώστε να παράξουν φάρμακα και εμβόλια.

Μετά από τη νέα αυτή ανακάλυψη, όμως, θα μπορούν πλέον να εστιάσουν, όπως εξηγεί ο κ. Καραμήτρος, στις σταθερές περιοχές του γονιδιώματος του ιού που αποτελούν “κλειδί” για την αντιμετώπισή του:

“Με το να εντοπίσουμε ποια τμήματα του γονιδιώματος είναι πιο σταθερά, ποιες περιοχές δηλαδή παραμένουν σταθερές μέσα στον ξενιστή, δηλαδή δεν ανασυνδυάζονται και κάνουν και λιγότερες σημειακές μεταλλαγές, επιλέγοντας αυτές τις περιοχές μπορούμε να στοχεύσουμε συγκεκριμένα αντιιικά φάρμακα, συγκεκριμένα διαγνωστικά τεστ και τον σχεδιασμό εμβολίων με βάση αυτές τις περιοχές”, καταλήγει ο ερευνητής.

Η δημοσίευση της ελληνικής μελέτης θα βοηθήσει την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα να προχωρήσει την έρευνα για την ανακάλυψη φαρμάκων, εμβολίων και πιο αξιόπιστων τεστ ανοσίας.