ΕΙΝΑΠ: “Ακατάλληλες μάσκες διανεμήθηκαν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ”

ΜΑΣΚΕΣ
04-05-2020

Σιγή ιχθύος τήρησε μέχρι σήμερα η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σχετικά με τις προβληματικές παρτίδες από προστατευτικές μάσκες που διανεμήθηκαν στο υγειονομικό προσωπικό, όπως αναφέρει σε καταγγελία της η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Το πρόβλημα είχε επισημάνει η ΕΙΝΑΠ από τις αρχές Απριλίου, όπως αναφέρεται, όμως, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έσπευδε να διαψεύδει όλες τις καταγγελίες:

“Στις αρχές Απριλίου, γιατροί (αρχικά από τα νοσοκομεία «Σωτηρία» και «Αττικό», στην συνέχεια και από άλλα νοσοκομεία και ΚΥ) επεσήμαναν πως είχαν διανεμηθεί στο προσωπικό μάσκες υποτίθεται Υψηλής Αναπνευστικής Προστασίας τύπου ffp2 εισηγμένες από την Κίνα οι οποίες ήταν εμφανώς προβληματικές επί της ουσίας, αλλά και τυπικά (δεν υπήρχε καμία σήμανση πάνω στις ίδιες της μάσκες ενώ υπήρχαν αναντιστοιχίες με την σήμανση που υπήρχε στα κουτιά συσκευασίας τους). Ο κ. υφυπουργός Υγείας κ. Κοντοζαμάνης είχε σπεύσει να διαψεύσει δημόσια αυτές τις επισημάνσεις χαρακτηρίζοντας μάλιστα εμμέσως πλην σαφώς ως «ψεύτες» και «αδαείς» τόσο τους γιατρούς που έκαναν τις επισημάνσεις όσο και την ΕΙΝΑΠ και την ΟΕΝΓΕ που είχαν δημοσιοποιήσει αυτές τις επισημάνσεις”.

Το θέμα είχε αναδείξει τις προηγούμενες ημέρες και το healthview.gr, με την αποκάλυψη ότι νέες παρτίδες με ακατάλληλες κινέζικες προστατευτικές μάσκες ΚΝ95, οι οποίες αποσύρθηκαν από τα νοσοκομεία του Καναδά, κυκλοφορούν στα ελληνικά νοσοκομεία.

Διαβάστε επίσης: Ακατάλληλες κινέζικες μάσκες που αποσύρθηκαν από τον Καναδά χρησιμοποιούνται στα ελληνικά νοσοκομεία.

ΕΙΝΑΠ: “Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να κάνει τη δουλειά της σωστά”

Οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΕΙΝΑΠ) τονίζουν ότι η κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο κ. υφυπουργός Υγείας “οφείλουν να σέβονται και να διερευνούν τις επισημάνσεις των γιατρών και των λοιπών υγειονομικών που δίνουν την μάχη ενάντια στην επιδημία και να μην απαντούν με βεβιασμένες αγχωτικές «διαψεύσεις» και με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα”.

Τις μέρες που ακολούθησαν οι γιατροί αναφέρουν ότι η επίμαχη προβληματική παρτίδα από τα νοσοκομέια “Σωτηρία” και “Αττικόν”αποσύρθηκε από πολλά νοσοκομεία.

  • Στο «Σωτηρία» έσπευσε σχεδόν αμέσως ο ίδιος ο πρωθυπουργός, συνοδεία ΜΜΕ για να παραδώσει άλλες μάσκες ιατρικής χρήσης.
  • Σε κάποιες περιπτώσεις αρμόδιοι απάντησαν «δεν φταίμε, ήταν από δωρεά» (λες και αυτό έχει καμία σημασία όσον αφορά την προστασία της υγείας των υγειονομικών).
  • Υπήρξαν πάρα πολλά δημοσιεύματα σε ξένα ΜΜΕ πως προβληματικές παρτίδες κινέζικης προέλευσης επισημάνθηκαν και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όπου οι κυβερνήσεις έκαναν δεκτές τις επισημάνσεις των γιατρών χωρίς «διαψεύσεις» και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, και όπου μάλιστα το ίδιο το Κινέζικο κράτος παραδέχτηκε πως υπήρξαν τέτοιες προβληματικές παρτίδες.
  • Υπήρξαν δηλώσεις Ελλήνων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην Κίνα οι οποίοι επιβεβαίωσαν την εισαγωγή στην Ελλάδα προβληματικών μασκών που έγινε με κριτήριο την πιο χαμηλή τιμή και όχι την καταλληλότητα και την πιστοποίηση.
  • Πρόσφατα, εγχώρια βιομηχανία ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει στην παραγωγή μασκών ιατρικής χρήσης, εδώ στην Ελλάδα, με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού ο οποίος παραδέχθηκε την ύπαρξη προβληματικών παρτίδων Κινέζικης προέλευσης το τελευταίο διάστημα.

Η ΕΙΝΑΠ τονίζει ότι η προστασία της υγείας των υγειονομικών υπαλλήλων είναι αναγκαία προϋπόθεση για την προστασία της υγείας του λαού: “Γι’ αυτό ως ΕΙΝΑΠ θα συνεχίζουμε να επισημαίνουμε σε όλους τους τόνους κάθε πρόβλημα ή έλλειψη. Γιατί μας ενδιαφέρει η ουσία και όχι η «επικοινωνία». ΔΕΝ χαιρόμαστε που για άλλη μια φορά αυτές οι επισημάνσεις μας δικαιώνονται : θα προτιμούσαμε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και οι διοικήσεις νοσοκομείων και Υ.Πε. να έκαναν σωστά την δουλειά τους ώστε να μην χρειάζονται αυτές οι επισημάνσεις μας”.