Κοντοζαμάνης: Τις 11.000 θα φθάσει η εγχώρια παραγωγή τεστ κορονοϊού την ημέρα

20-05-2020

Σε 8.000 τεστ μοριακού ελέγχου την ημέρα ανέρχεται η παραγωγική δυνατότητα της χώρας σύμφωνα με τον Βασίλη Κοντοζαμάνη, που εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα «μπορούμε να ξεπεράσουμε τα 11.000 τεστ μοριακού ελέγχου για τη διάγνωση του κορωνοϊού».

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού Ανδρέα Ξανθού, ο υφυπουργός Υγείας ανέφερε ότι οι κινητές μονάδες προβαίνουν σε ελέγχους κατά προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, έχοντας επισκεφθεί 293 δομές από τις οποίες έχει γίνει λήψη 7.500 επιχρισμάτων.

«Το δημόσιο σύστημα έχει τη δυνατότητα, καλύπτει πλήρως τις ανάγκες για τα διαγνωστικά τεστ και δεν υπήρξε μέχρι σήμερα κανένας ασθενής που να μην μπορεί να κάνει το τεστ σε δημόσιο εργαστήρι» προσέθεσε ο κ. Κοτζαμάνης σημειώνοντας ότι «οι πολίτες που προσφεύγουν σε ιδιωτικά εργαστήρια, στη πλειονότητα τους πάνε χωρίς παραπεμπτικό από το δημόσιο».

«Νωρίς εξασφαλίσαμε την επάρκεια αντιδραστήρων και μπορέσαμε και αυξήσαμε την παραγωγικότητα όλου του συστήματος από την αρχή σε όλα τα δημόσια εργαστήρια. Σήμερα μπορούμε να κάνουμε 8.000 τεστ την ημέρα ενώ αξιοποιώντας τις σημαντικές δωρεές που έχουν χορηγηθεί μπορούμε να ξεπεράσουμε τα 11.000 τεστ», επισήμανε επίσης ο υφυπουργός Υγείας.

Παράλληλα, ο κ. Κοντοζαμάνης επανέλαβε ότι «ο μόνος ασφαλής τρόπος διάγνωσης του κορωνοϊού είναι ο μοριακός έλεγχος». «Αυτή τη στρατηγική ακολουθήσαμε από την αρχή αυτή τη στρατηγική θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε και τώρα», σημείωσε.

Να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ τα τεστ αντισωμάτων που γίνονται στα ιδιωτικά εργαστήρια, ζήτησε ο Ανδρέας Ξανθός και επεσήμανε πως «στα τεστ αντισωμάτων, θα γίνει πάρτι και το κόστος θα μετακυλιστεί στην τσέπη του ασθενή».

«Κανένας συμπολίτης μας δεν επιβαρύνεται με κόστος, καθώς η παραγωγική δυνατότητα του ΕΣΥ, είναι τεράστια», ανταπάντησε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης.