ΣτΕ: Δικαιώθηκαν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ για τις περικοπές των αμοιβών τους

ΣΤΕ
28-05-2020

Πανηγυρική και ομόφωνη απόφαση υπέρ των συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Η απόφαση έκρινε αντισυνταγματικό τον τρόπο εκκαθάρισης των αμοιβών των γιατρών με δειγματολητπικό έλεγχο, στο 5% των περιστατικών.

Το Συμβόυλιο της Επιτρατείας κατέληξε ότι η δειγματοληπτική μέθοδος με την οποία γίνεται η εκκεθάριση των αμοιβών των συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ, “δεν ενέχει πραγματικό έλεγχο και επαρκή τεκμηρίωση”, ενώ παράλληλα, κρίθηκε ότι προσβάλλει τα συνταγματικά δικαιώματα των γιατρών.

“Η δειγματοληπτική μέθοδος πάσχει, γιατί αφήνει εκτός ελέγχου το 95% των δαπανών και γιατί οι αμοιβές των ιατρών περικόπτονται βάσει στατιστικής πιθανολόγησης,  χωρίς πραγματικό έλεγχο και εντοπισμένη τεκμηρίωση”, αναφέρει η απόφαση.

Το ΣτΕ χαρακτήρισε τη μέθοδο αυτή ως “προδήλως ακατάλληλη για την επίτευξη του σκοπού για τον οποίο θεσπίσθηκε”.
Για τους ίδιους δε λόγους κρίθηκε ομοίως αντισυνταγματική η δειγματοληπτική μέθοδος εκκαθάρισης για τα αναδρομικά των ετών 2012-2015. Ενόψει της σοβαρότητας του ζητήματος η υπόθεση παραπέμφθηκε για εκδίκαση στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Σε ανακοίνωσή τους τα μέλη των Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ) δηλώνουν ότι δικαιώθηκαν πανηγυρικά: “Η απόφαση αυτή αποτελεί πανηγυρική δικαίωση της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ, η οποία ανέκαθεν διεκδικούσε τον σεβασμό της αξιοπρέπειας των ιατρών και την πληρωμή των δεδουλευμένων αμοιβών τους”, αναφέρουν οι γιατροί.

Με την απόφαση αυτή το ΣτΕ δέχθηκε ομόφωνα τα επιχειρήματα, που προβλήθηκαν από τον νομικό σύμβουλο, ότι ένα εγγενές γραφειοκρατικό πρόβλημα λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ (ταχεία εκκαθάριση δαπανών και φόρτος εργασίας), δεν επιτρέπεται να οδηγεί σε απουσία ελέγχου των υποβαλλομένων δικαιολογητικών αλλά και σε στατιστική περικοπή αμοιβών των ιατρών χωρίς εντοπισμένη παραβατικότητα. Στο κείμενο της απόφασης αναφέρεται ότι οι ιατροί οφείλουν να αποζημιώνονται για το σύνολο των υπηρεσιών που παρείχαν.