Αιμορροΐδες: Φυτικές ίνες, νερό και άλλες διατροφικές συμβουλές

26-12-2016

Είναι μία πάθηση η οποία δεν επικοινωνείται συχνά, και σίγουρα δεν αποτελεί θέμα συζήτησης ακόμα και με τους πιο αγαπημένους σας ανθρώπους. Και όμως οι αιμορροΐδες αφορούν το 75% του πληθυσμού που κάποια στιγμή στη ζωή του θα εμφανίσει την κατάσταση αυτή. Σε μεγαλύτερο κίνδυνο βρίσκονται οι γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, αλλά και άτομα ηλικίας 45 με 65 ετών.

Οι αιμορροΐδες δεν είναι τίποτα άλλο από ερεθισμένα και πρησμένα αγγεία στην περιοχή του πρωκτού, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν μικρής έκτασης αιμορραγία και πόνο κατά την κένωση και όχι μόνο. Αποτελεί μία άβολη και εξαιρετικά επώδυνη κατάσταση η οποία μπορεί να έχει τις ρίζες της σε μία από τις παρακάτω καταστάσεις. Κοινό χαρακτηριστικό όλων η «πίεση» που ασκείται στην περιοχή του πρωκτού:

  • Εγκυμοσύνη
  • Χρόνια δυσκοιλιότητα, και σπανιότερα χρόνια διάρροια
  • Δυσκολία κένωσης
  • Όταν κάποιος περνάει πολλές ώρες καθισμένος στο μπολ της τουαλέτας
  • Παχυσαρκία
  • Κάποιες χρόνιες παθήσεις και φαρμακευτικές αγωγές (κύρωση του ήπατος)
  • Έλλειψη φυτικών ινών και αρκετών υγρών από τη διατροφή
  • Stress
  • Προπόνηση με βάρη

 

Οι αιμορροΐδες χωρίζονται σε 2 κατηγορίες: τις εξωτερικές αιμορροΐδες που είναι εμφανής στο κατώτερο σημείο του πρωκτού, αλλά και τις εσωτερικές οι οποίες είναι εξίσου επώδυνες και δεν διακρίνονται δια γυμνού οφθαλμού. Οι υπάρχουσες θεραπείες για τις αιμορροΐδες μπορεί να είναι λιγότερο παρεμβατικές με τη χρήση κρεμών, αλλά και περισσότερο δραστικές όπως για παράδειγμα κάποιας μορφής χειρουργική παρέμβαση για σοβαρότερα περιστατικά. Στην ουσία όμως αυτό που πρέπει να λυθεί είναι η ουσία του προβλήματος, είτε πρόκειται για δυσκοιλιότητα, είτε για μη ισορροπημένη διατροφή κλπ.

Οι συμβουλές που ακολουθούν αφορούν ως επί το πλείστον τις διατροφικές συνήθειες ατόμων που εμφανίζουν δυσκοιλιότητα, η οποία αποτελεί και τη συχνότερη αιτία για αυτή τη συχνή σιωπηλή πάθηση:

  • Καταναλώστε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό (2 λίτρα) μέσα στην ημέρα οι γυναίκες και 10  (2.5 λίτρα) οι άνδρες. Το νερό βοηθάει τις τροφές να διαλύονται καλύτερα μέσα στο έντερο και να μη το μπλοκάρουν.
  • Καταναλώστε πολλά φρούτα και λαχανικά τα οποία περιέχουν φυτικές ίνες που και αυτές βοηθούν το περιεχόμενο του εντέρου σας να κινείται και να επιτυγχάνεται κένωση. Δώστε έμφαση σε προϊόντα τα οποία περιέχουν αδιάλυτες φυτικές ίνες όπως: τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα όσπρια, τα καρότα, το μπρόκολο, τα κολοκυθάκια, οι ντομάτες, το αγγούρι και φρούτα όπως το μήλο με τη φλούδα.
  • Εάν δεν μπορείτε να εντάξετε στη διατροφή σας τα φρούτα και τα λαχανικά, υπάρχουν προϊόντα στο εμπόριο τα οποία αποτελούν έτοιμες φυτικές ίνες για να τις πιείτε στο ποτήρι. Η γνωστότερη κατηγορία αυτών είναι το Psyllium.
  • Οι αιμορροΐδες είναι επίσης μία πολύ συχνή αιτία αναιμίας η οποία μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Φροντίστε να λαμβάνετε τροφές οι οποίες περιέχουν αρκετό σίδηρο (κόκκινο κρέας, όσπρια, ξηροί καρποί, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά), και μην αμελείτε τις αιματολογικές σας εξετάσεις.
  • Αποφύγετε την κατανάλωση τροφών που μπορούν να ερεθίσουν το στομάχι σας και να προκαλέσουν γαστρεντερικές διαταραχές που θα επιδεινώσουν τις αιμορροΐδες. Τέτοια είναι: τα καυτερά φαγητά, ο καφές, το αλκοόλ, γλυκά με πολύ ζάχαρη και τα πολύ λιπαρά γεύματα.
  • Για να βοηθήσετε το έντερό σας να λειτουργήσει καλύτερα εφοδιάστε το με τους καλούς μικροοργανισμούς που ζουν σε αυτό. Τα προβιοτικά όπως ονομάζονται, τα βρίσκουμε κυρίως στο κεφίρ και πολύ λιγότερο στο γιαούρτι, ενώ φυσικά μπορείτε να τα εξασφαλίσετε και μέσω κάποιου συμπληρώματος διατροφής.

 

Πέραν της διατροφής άλλες συμβουλές που μπορεί να ανακουφίσουν τα συμπτώματα των αιμορροΐδων είναι η φυσική δραστηριότητα, να μην καθυστερείτε την κένωση, να μην κάθεστε πολλή ώρα στην τουαλέτα και να τοποθετείτε ζεστές κομπρέσες με νερό ή χαμομήλι στην περιοχή. Αποφύγετε τη χρόνια χρήση καθαρτικών για να μην συνηθίσει το έντερό σας.

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com

 

Πηγές:

1. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Hemorrhoids. Last updated 27, Nov 2013. Last accessed 1/3/2015.

http://www.niddk.nih.gov/health-information/health-topics/digestive-diseases/hemorrhoids/Pages/facts.aspx