γυναίκα μετρά ινσουλίνη της για να δει εαν υπάρχει διαβήτης

Διαβήτης: Το κοιλιακό λίπος αυξάνει τον κίνδυνο

Ξέραμε ήδη πως το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο για πολλές ασθένειες. Ένα συγκεκριμένο είδος λίπους όμως αυξάνει τον κίνδυνο να εμφανιστεί διαβήτης. Ποιο είναι αυτό. Το συγκεντρωμένο λίπος στην κοιλιά. Είναι γεγονός ότι το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων. Ανάμεσα τους και τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

Δυστυχώς, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι πιο αδύνατοι άνθρωποι είναι ασφαλείς. Εάν έχετε λεπτά πόδια αλλά έχετε επιπλέον βάρος γύρω από τη μέση σας, θα μπορούσατε να διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2. Υπάρχει επίσης και ιδιαίτερη γονιδιακή συσχέτιση, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Είναι στα γονίδια

Η μελέτη βρήκε ότι ένα ορισμένο γονίδιο προκαλεί σε ορισμένους ανθρώπους περίσσεια σπλαχνικού λίπους. Το σπλαχνικό λίπος είναι λίπος που περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα. Αυτό  εκδηλώνεται ως μια αφρώδη κοιλιά.

Το εν λόγω γονίδιο ονομάζεται KLF14. Αυτό, όπως αποδείχθηκε, τροποποιεί τον τρόπο αποθήκευσης του λίπους στο ανθρώπινο σώμα. Κάτι που σημαίνει ότι το λίπος κατανέμεται γύρω από την κοιλιά και όχι στους γοφούς. Ειδικά στους άνδρες.

Δεν έχουν όλα τα είδη λίπους την ίδια επίπτωση στον οργανισμό

Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους το λίπος που βρίσκεται μέσα στην κοιλιά και γύρω από τα εσωτερικά όργανα είναι πιο επικίνδυνο από οποιοδήποτε άλλο λίπος στον οργανισμό.

Μία από τις προηγούμενες εξηγήσεις ήταν ότι αυτός ο τύπος λίπους συνδέεται με την υπερβολική αντίδραση των μηχανισμών απόκρισης στο στρες του σώματος. Αυτοί οδηγούν σε υψηλότερη αρτηριακή πίεση, υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Πώς συνδέεται το λίπος της κοιλιάς και ο διαβήτης;

Ωστόσο, η πιο πρόσφατη θεωρία της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ είναι ότι το λίπος που βρίσκεται πλησιέστερα στα όργανα απελευθερώνει μεταβολικά προϊόντα απευθείας στο μέρος του σώματος που μεταφέρει αίμα κατευθείαν στο ήπαρ. Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα λιποκύτταρα διοχετεύουν λιπαρά οξέα στο ήπαρ, το πάγκρεας, την καρδιά και σε άλλα όργανα, που δεν έχουν σχεδιαστεί για αποθήκευση λίπους. Αυτό οδηγεί σε δυσλειτουργία οργάνων. Προκαλεί λοιπόν:

  • ακατάλληλο έλεγχο της ινσουλίνης (αυξημένη δηλαδή ινσουλινοαντίσταση των ιστών)
  • δυσμεταβολισμό του σακχάρου στο αίμα και της χοληστερόλης

Αυτά με τη σειρά τους, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο χρόνιας νόσου.

Το λιπώδες ήπαρ αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 με τον ακόλουθο τρόπο: Όσο περισσότερη ινσουλίνη παράγεται, τόσο περισσότερη γλυκόζη λαμβάνεται από το ήπαρ για αποθήκευση για μελλοντική χρήση. Αλλά εάν το ήπαρ καλύπτεται από λιπώδη ιστό, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην ινσουλίνη αρκετά γρήγορα, παρουσιάζεται δηλαδή αντίσταση στην δράση της ινσουλίνης όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως.

Ως αποτέλεσμα, το σάκχαρο στο αίμα σας συσσωρεύεται στην κυκλοφορία του αίματος αντί να υποστεί επεξεργασία από το ήπαρ. Αυτό προκαλεί βλάβη στα όργανα σε όλο το σώμα σας.

Μετρήστε τη περιφέρεια της μέση σας για να προσδιορίσετε τον κίνδυνο να εμφανιστεί διαβήτης

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μελέτες δείχνουν ότι η μέτρηση της περιφέρειας της μέσης είναι καλύτερη ένδειξη του κινδύνου για διαβήτη από τον δείκτη μάζας σώματος – και μπορεί να υποδεικνύει συγκεκριμένους κινδύνους για την υγεία, ωστόσο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως το μόνο εργαλείο.

Ένας άνδρας με περιφέρεια μέσης μεγαλύτερη από 102 εκατοστά και μια γυναίκα με περιφέρεια μέσης μεγαλύτερη από 88 εκατοστά θεωρείται ότι κινδυνεύει περισσότερο για διαβήτη τύπου 2 και άλλες ασθένειες.

Πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα

Σημαντική θέση στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση του λιπώδους ήπατος έχουν τα ειδικά συμπληρώματα διατροφής για την υποστήριξη της ηπατικής λειτουργίας όπως π.χ. το Nafliver που περιέχει το εκχύλισμα του φυτού Prunus mume, σε συνδυασμό με τη Χολίνη. Το Prunus mume που περιέχει Ουρσολικό και Ολεανικό  Οξύ, χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην παραδοσιακή ιατρική τόσο για την ηπατοπροστατευτική του δράση όσο και για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, ενώ η  Χολίνη, αποτελεί ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που επηρεάζει την ηπατική λειτουργία, διαθέτει πολλαπλούς ρυθμιστικούς ρόλους στη λιπώδη νόσο του ήπατος και την εξέλιξή της, ενώ παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολικό σύνδρομο, επηρεάζοντας την παχυσαρκία και την αντοχή στην ινσουλίνη.  Διατίθεται μόνο από τα φαρμακεία και η συνιστώμενη δόση είναι 1 ταμπλέτα την ημέρα για 3 μήνες

Η υιοθέτηση επίσης μερικών απλών συνηθειών, όπως αυτές που προτείνουμε παρακάτω, όχι μόνο θα βοηθήσουν στην πρόληψη της νόσου και την υποστήριξη της φυσιολογικής ηπατικής λειτουργίας, αλλά θα βοηθήσουν συνολικά την καλή υγεία του οργανισμού.

  • Μην καταναλώνετε λιπαρές τροφές: Η υγιεινή διατροφή και η άσκηση βοηθούν το ήπαρ να εκτελεί χωρίς προβλήματα τις ζωτικές του λειτουργίες
  • Προσπαθήστε να έχετε το σωστό βάρος: Υιοθετήστε, με τη βοήθεια του ειδικού, μια υγιεινή διατροφή.

Αποφύγετε το αλκοόλ: Η συστηματική και η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ καταστρέφει τον οργανισμό μας αφού το αλκοόλ είναι τοξικό για το ήπαρ. Αντίθετα η συνετή κατανάλωση αλκοόλ, πχ 1 ποτήρι ημερησίως έχει φανεί ότι μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα για τον οργανισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Διαβήτης: Το συχνό βούρτσισμα των δοντιών μειώνει τον κίνδυνο

In this article