Εμμηνόπαυση: Πόσο νωρίτερα μπορεί να έρθει με το κάπνισμα

γυναίκα με πρόωρη εμμηνόπαυση κάθεται στον καναπέ
09-07-2020

Έχουμε συνδέσει το κάπνισμα με την υγεία τον πνευμόνων. Κι όμως. Το τσιγάρο όμως επηρεάζει σχεδόν πτυχή της υγείας μας. Ακόμα και την εμμηνόπαυση.

Το κάπνισμα προκαλεί πρόωρη εμμηνόπαυση

Υπολογίζεται ότι 5 έως 10 στις εκατό γυναίκες έχουν εμμηνόπαυση πριν τα 45. Το ποσοστό στις γυναίκες κάτω των 40 ετών είναι μόλις 1%. Μελέτες έδειξαν ότι το κάπνισμα αυξάνει τις πιθανότητες της πρόωρης κλιμακτηρίου.

Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν το κατά πόσο το κάπνισμα θα προκαλέσει πρόωρη εμμηνόπαυση. Σημαντικός παράγων είναι εάν η γυναίκα έχει κόψει το κάπνισμα, πόσο κάπνιζε ή πόσο καπνίζει.

Οι καπνίστριες έχουν εμμηνόπαυση 1 έως 2 χρόνια νωρίτερα

Στις μελέτες που έχουν γίνει, ένας είναι ο κοινός παράγοντας που σχετίζεται με την πρόωρη εμμηνόπαυση: το κάπνισμα.

Φάνηκε μάλιστα ότι οι γυναίκες που καπνίζουν έχουν κλιμακτήριο 1 έως 2 χρόνια νωρίτερα από τις μη καπνίστριες.

Και το παθητικό κάπνισμα συνδέεται με τη πρόωρη εμμηνόπαυση

Ακόμα κι αν δεν καπνίζει μία γυναίκα, έχει αυξημένες πιθανότητες να έχει πρόωρη κλιμακτήριο όταν εκτίθεται σε παθητικό κάπνισμα. Κατά μέσο όρο οι γυναίκες που είχαν εκτεθεί σημαντικά σε παθητικό κάπνισμα είχαν κλιμακτήριο 13 μήνες νωρίτερα σε σχέση με τις μη καπνίστριες που δεν είχαν εκτεθεί σε παθητικό κάπνισμα.

Σημαντικό ρόλο παίζει η γενετική προδιάθεση της γυναίκας

Η γενετική προδιάθεση μίας γυναίκας καθορίζει πολλές φορές και την επίδραση του καπνίσματος στην εμμηνόπαυση. Μερικά γονίδια σε συνδυασμό με το κάπνισμα συνδέονται με ακόμα πιο πρόωρη κλιμακτήριο.

Ο μηχανισμός με τον οποίο το τσιγάρο επιφέρει πρόωρη εμμηνόπαυση είναι πολύπλοκος και δρα σε διάφορα επίπεδα. Οι υδρογονάνθρακες στο τσιγάρο ελαττώνουν τον αριθμό των ωοθυλακίων στην ωοθήκη, τη σύνθεση οιστρογόνων και προάγουν το μεταβολισμό των οιστρογόνων στο ήπαρ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα οιστρογόνα να μην παραμένουν αρκετά στο αίμα. Οι γυναικείες ορμόνες (οιστρογόνα) κυκλοφορούν σε πολύ χαμηλά επίπεδα στην κλιμακτήριο.

Αλλάζουν τα δεδομένα όταν μία γυναίκα κόψει το κάπνισμα;

Η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταλήξει σε σαφή συμπεράσματα όσον αφορά τη σχέση του καπνίσματος με την πρόωρη εμμηνόπαυση σε γυναίκες που ήταν καπνίστριες, αλλά το έκοψαν.

Μεγάλη έρευνα πάντως που έγινε με τη συμμετοχή 116 χιλιάδων νοσοκόμων, έδειξε ότι οι γυναίκες που κάπνιζαν 10 ή λιγότερα τσιγάρα την ημέρα και το έκοψαν πριν γίνουν 25 ετών, είχαν περίπου τις ίδιες πιθανότητες να εμφανίσουν πρόωρη κλιμακτήριο με τις γυναίκες που δεν έχουν καπνίσει ποτέ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Εμμηνόπαυση: Η ζωή κοντά στην φύση την καθυστερεί