Μόσιαλος: Χρειαζόμαστε εθνική στρατηγική που να τεκμηριώνεται επιστημονικά

25-08-2020

Την ανάγκη μιας εθνικής στρατηγικής που να στηρίζεται στην επιστημονική τεκμηρίωση υπογράμμισε ο Ηλίας Μόσιαλος σε ανάρτησή του στο Facebook, αφήνοντας ευθείες αιχμές κατά των υπουργείων που ανακοίνωσαν αρχές Ιουλίου την κατάργηση της χρήσης της μάσκας, από τους πελάτες εντός των πολυκαταστημάτων.

Συγκεκριμένα ο καθηγητής δημόσιας υγείας στο LSE και εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για ζητήματα που αφορούν στον κορωνοϊό, αναφέρει.

Χρειαζόμαστε άμεσα μια εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Μια στρατηγική που δεν θα είναι ένα σύνολο αντανακλαστικών κινήσεων, ούτε η αλλαγή πολιτικής χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση (μη χρήση της μάσκας στα πολυκαταστήματα με απόφαση συγκεκριμένου υπουργείου).
Η εθνική στρατηγική προϋποθέτει τις συντονισμένες δράσεις της πολιτείας, των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων και των πολιτών.
Η στρατηγική πρέπει να βασίζεται στη διεπιστημονική προσέγγιση. Η αντιμετώπιση της πανδημίας δεν είναι μόνο ιατρικό θέμα. Θα ήταν αν είχαμε αποτελεσματικές θεραπείες και εμβόλια. Δεν έχουμε όμως ακόμη και δεν είναι σαφές το πότε θα έχουμε.
Τα εμβόλια θα πρέπει να κυκλοφορήσουν και να χρησιμοποιηθούν μόνο όταν επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια τους. Και δεν πρέπει να υπάρχουν εκπτώσεις όσον αφορά στην ασφάλεια των εμβολίων. Ούτε νομικές ρυθμίσεις που να παρακάμπτουν τις θεσπισμένες διαδικασίες έγκρισης εμβολίων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά την απογευματινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κος Νίκος  Χαρδαλιάς σε σχετική ερώτηση, ερμήνευσε την ανάρτηση του κου Μόσιαλου, λέγοντας ότι ο κος Μόσιαλος, θέτει την ανάγκη συστράτευσης και όχι στείρας αντιπαράθεσης γύρω από την πανδημία,  ενώ συμπληρώνοντας και ο κος Βασίλης Κοντοζαμάνης πρόσθεσε, ότι όλα κρίνονται από το αποτέλεσμα και ότι αυτό που έχει κερδίσει η κυβέρνηση, και δουλεύει καθημερινά, είναι η εμπιστοσύνη του κόσμου.