ασθενής που τον έχει μολύνει ο κορωνοϊός στο νοσοκομείο

Κορωνοϊός: Ποιοι κινδυνεύουν να κολλήσουν στο νοσοκομείο

Ο κορωνοϊός είναι η πανδημία που έχει κοστίσει περισσότερο στην ανθρωπότητα από οποιαδήποτε άλλη μετά την Ισπανική γρίπη. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν από κορωνοϊό μέσα στο νοσοκομείο διατρέχουν το προσωπικό καθαριότητας και ακολουθούν οι γενικοί γιατροί. Λιγότερο από όλους
κινδυνεύουν να κολλήσουν κορωνοϊό οι γιατροί και νοσηλευτές στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Τα παραπάνω υποστηρίζει μια νέα Βρετανική επιστημονική έρευνα που ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Άλεξ Ρίχτερ του Πανεπιστημίου και του νοσοκομείου του Μπέρμιγχαμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο πνευμονολογικό περιοδικό «Thorax», εκτιμούν ότι ρόλο-κλειδί παίζει η προστατευτική στολή που φορά το προσωπικό των ΜΕΘ, η οποία μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Ο έλεγχος μέσω τεστ σε βρετανικά νοσοκομεία αποκάλυψε ότι το 2,5% του προσωπικού χωρίς συμπτώματα βγήκε θετικό στον ιό SARS-CoV-2. Οι γιατροί, νοσηλευτές και λοιποί εργαζόμενοι με προηγούμενα συμπτώματα ήταν πολύ πιθανότερο -σε σχέση με τους ασυμπτωματικούς- να βρεθούν αργότερα ότι είχαν αντισώματα έναντι του κορονοϊού (37% έναντι 17%), ενώ γενικότερα είχαν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων.

Το ποσοστό με αντισώματα ήταν κατά μέσο όρο 24% (ο ένας στους τέσσερις) και από αυτούς το προσωπικό καθαριότητας είχε το μεγαλύτερο ποσοστό αντισωμάτων (35%), ενώ το χαμηλότερο είχαν οι εργαζόμενοι στις ΜΕΘ (15%), στα επείγοντα (13%) και στα γενικά χειρουργεία (13%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: 1 στους 5 νέους που νοσηλεύονται χρειάζεται ΜΕΘ και 1 στους 10 διασωλήνωση

In this article