Κορωνοϊός: Άνδρες και νέοι ενήλικες τηρούν λιγότερο τα μέτρα

γιατρός με ασθενείς που τους έχει μολύνει ο κορωνοϊός
08-10-2020

Για να σταματήσει να διαδίδεται ο κορωνοϊός πρέπει να ακολουθούμε τα μέτρα που έχουν επιβάλει οι ειδικοί. Δεν ακολουθούν όμως όλοι το ίδιο ευάβικά τα μέτρα. Νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική έδειξε πως άνδρες και νέοι ενήλικες και των δύο φύλων τηρούν λιγότερο τα μέτρα προστασίας για την Covid-19, σε σχέση με τις γυναίκες.

Οι… ανυπάκοοι και ο κορωνοϊός

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ, έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό PLoS. Mελέτησαν δειγματοληπτικά τη συμπεριφορά 2.013 ατόμων. Το 59% των ανδρών δήλωσαν ότι φροντίζουν να κρατούν αποστάσεις έως δύο μέτρων. Επίσης, να τηρούν άλλα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Το αντίστοιχο ποσοστό των γυναικών είναι 69%..

Περισσότερες γυναίκες (85%) από ό,τι άνδρες (71%) ανέφεραν ότι αποφεύγουν τις στενές κοινωνικές επαφές πρόσωπο με πρόσωπο. Περισσότερες λένε πως μένουν σπίτι όσο μπορούν (71% έναντι 59% των ανδρών) για να συμβάλλουν στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Από την άλλη πλευρά, μόνο οι μισοί (49%) νέοι και των δύο φύλων ηλικίας 18 έως 24 ετών συμμορφώνονται με τις οδηγίες των Αρχών για τα περιοριστικά μέτρα, έναντι πολύ μεγαλύτερου ποσοστού έως 90% για τους άνω των 25 ετών. Η διαμονή σε χώρες με αυστηρότερους περιορισμούς για την Covid-19 δεν φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά τη συμμόρφωση των πολιτών. Τα ποσοστά δεν διαφέρουν ιδιαίτερα σε σχέση με τις χώρες που έχουν πιο χαλαρά μέτρα.

Τι λένε οι ειδικοί

Στο ερώτημα περί του βασικού κινήτρου που ωθεί κάποιον να τηρεί τα μέτρα, το 86% απάντησε «θέλω να προστατεύσω τους άλλους» και «αισθάνομαι ευθύνη να προστατεύσω την κοινότητά μου», ενώ το 84% «θέλω να προστατεύσω τον εαυτό μου».

Ως συχνότερες δικαιολογίες για τη μη τήρηση των μέτρων προβλήθηκαν: «Περπατούν πολλοί άνθρωποι στους δρόμους της περιοχής μου» (31%), «έχω φίλους ή οικογένεια που με έχουν ανάγκη για να τους κάνω θελήματα» (25%), «δεν εμπιστεύομαι τα μηνύματα της κυβέρνησής μου για την πανδημία» (13%) και «νιώθω στρες όταν είμαι μόνος ή σε απομόνωση» (13%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Πόσο αποδίδουν τα νέα μέτρα