Κορονοϊός: Το 90% των μαθητών πάσχει από διαταραχές άγχους – Ένα δισεκατομμύριο έχουν επηρεαστεί από το lockdown παγκοσμίως

15-12-2020

“Διαταραχές άγχους που προκαλούνται από την COVID-19 έχουν διαγνωστεί σχεδόν στο 90% των νέων, ενώ περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο μαθητές σχεδόν σε όλες τις χώρες έχουν επηρεαστεί από το κλείσιμο των σχολείων”, υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση, που υπογράφει μεταξύ άλλων και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Με πρωτοβουλία του ΠΟΥ και έξι μεγάλων οργανώσεων νέων παγκοσμίως -οι οποίες αριθμούν 250 εκατομμύρια μέλη- ξεκίνησε παγκόσμια κινητοποίηση “για την αντίδραση στις αρνητικές επιπτώσεις της COVID-19 στους νέους”.

Η συμμαχία σημειώνει πως παρά το γεγονός ότι οι νέοι γενικότερα πλήττονται λιγότερο από την ασθένεια σε σχέση με τα μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, είναι τα πρώτα θύματα των έμμεσων και μακροπρόθεσμων επιπτώσεων. Αυτές είναι: η διακοπή της σχολικής εκπαίδευσης, η οικονομική αβεβαιότητα, η απώλεια ή η έλλειψη ευκαιριών απασχόλησης, οι επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία και τα τραύματα από την ενδοοικογενειακή βία.

Διαταραχές άγχους και προβλήματα στη μάθηση αντιμετωπίζουν ένα δισεκατομμύριο μαθητές στις χώρες έχουν επηρεαστεί από το κλείσιμο των σχολείων και ένας στους έξι νέους παγκοσμίως έχει χάσει τη δουλειά του κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Δράσεις από τους ίδιους τους νέους για τους νέους

Για τον λόγο αυτό η συμμαχία στοχεύει “να επενδύσει σε λύσεις και δράσεις των οποίων θα ηγούνται νέοι, ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19”, υπογραμμίζεται. Πρόθεση της συμμαχίας είναι να κινηθεί σε δύο μέτωπα: να βοηθήσει τους νέους να αντιμετωπίσουν τις συγκεκριμένες προκλήσεις που φέρνει η ασθένεια σ’ αυτούς, αλλά επίσης και να τους καταστήσει αρωγούς, ώστε και οι ίδιοι οι νέοι να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της πανδημίας.

Η συμμαχία, που είναι ανοιχτή και σε άλλους εταίρους, σκοπεύει επίσης να κινητοποιήσει και να στηρίξει τους νέους σε τοπικό επίπεδο και σε επίπεδο εθελοντικής δράσης. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, θα διοργανωθεί παγκόσμια διάσκεψη των νέων τον Απρίλιο του 2021, ενώ έχει δημιουργηθεί ένα ταμείο ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων, για τη στήριξη οργανώσεων αυτών των δράσεων.

Οι υπογράφουσες οργανώσεις είναι: ο ΠΟΥ, το Ίδρυμα των Ηνωμένων Εθνών, η Χριστιανική Ένωση Νέων (YMCA) και Νέων Γυναικών (YWCA), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Κινήματος Προσκόπων, η Παγκόσμια Οργάνωση Οδηγών και Κοριτσιών Προσκόπων, και η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC).