Χειρουργείο: Ο απρόβλεπτος παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου

γιατροί μέσα σε χειρουργείο
16-12-2020

Δυτυχώς πολλές φορές αναγκαζόμαστε να μπούμε στο χειρουργείο κάποια στιγμή στη ζωή μας. Είτε για κάποιον σοβαρό είτε για κάποιον ασήμαντο λόγο. Τώρα, νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων βρήκαν έναν εντελώς απροσδόκητο παράγοντα που μπορεί να οδηγήσει μια χειρουργική επέμβαση σε μοιραία κατάληξη.

Το χειρουργείο στο μικροσκόπιο της έρευνας

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που κάνουν χειρουργική επέμβαση τη μέρα που ο γιατρός έχει γενέθλια, κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν, σε σχέση με όσους υποβάλλονται σε χειρουργείο οποιαδήποτε άλλη μέρα.

Η έρευνα δείχνει ότι διάφορα περιστατικά, όπως η διεξαγωγή της επέμβασης την ημέρα των γενεθλίων του γιατρού ή τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή ενός χειρουργού, καμία φορά με μοιραίες συνέπειες.

Οι ερευνητές είχαν επικεφαλής τον ιαπωνικής καταγωγής επίκουρο καθηγητή Γιουσούκε Τσουγκάβα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος ΆΑντζελες (UCLA).
Ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 981.000 χειρουργικές επεμβάσεις σε ασθενείς 65 έως 99 ετών. Αυτές αφορούσαν 17 παθήσεις και πραγματοποιήθηκαν από 47.489 χειρουργούς σε αμερικανικά νοσοκομεία. Από αυτές τις επεμβάσεις, οι 2.064 (δηλαδή οι δύο στις χίλιες ή 0,2%) διενεργήθηκαν τη μέρα που ο γιατρός είχε γενέθλια.

Τα συμπεράσματα της μελέτης

Διαπιστώθηκε ότι οι λίγοι ασθενείς που έτυχε να χειρουργηθούν από γιατρό που είχε τα γενέθλια του εκείνη τη μέρα, είχαν κατά μέσο όρο θνητότητα 6,9%. Αυτό, έναντι ποσοστού 5,6% για όσους χειρουργήθηκαν κάποια άλλη μέρα. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι ανάλογη αύξηση της πιθανότητας θανάτου σε χειρουργείο παρατηρείται:

  • τις μέρες των γιορτών (ιδίως Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά)
  • τα σαββατοκύριακα

Πειράματα σε εργαστηριακές συνθήκες έχουν δείξει ότι διάφορα πράγματα (θόρυβοι, προβλήματα με τον ιατρικό εξοπλισμό, συζητήσεις με παρευρισκόμενους γιατρούς και νοσηλευτές κ.α.) μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή του χειρουργού την ώρα της επέμβασης. Να επηρεάσουν αρνητικά την απόδοσή του.

Φαίνεται πως την ημέρα των γενεθλίων τους μερικοί γιατροί βιάζονται να τελειώσουν με τα χειρουργεία μια ώρα αρχύτερα. Αυτοί είναι λιγότερο πιθανό να επιστρέψουν στο νοσοκομείο, αν κάποιος ασθενής εμφανίσει μετεγχειρητικές επιπλοκές.

Τα ευρήματα δημοσειύτηκαν στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Η μουσική απαλύνει τον πόνο του χειρουργείου