Χέρια: Γιατί των γυναικών έχουν περισσότερα βακτήρια από των ανδρών;

ανδρικά χέρια άνω άκρα
21-12-2020

Τώρα με τον κορωνοϊό, όλοι τονίζουν την σημασία του να πλένουμε συνέχεια τα χέρια μας. Η πρώτη απορία που έρχεται στο μυαλό όλων είναι: Ποιοι έχουν πιο βρώμικα άνω άκρα; Οι άντρες ή οι γυναίκες. Το περίεργο είναι πως αν και οι γυναίκες πλένουν πιο τακτικά τα χέρια τους, σε αυτά υπάρχουν περισσότερα βακτήρια. Γιατί όμως;

Η έρευνα για τα χέρια των γυναικών

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Κολοράντο κατέγραψαν τα βακτήρια που ζουν στο ανθρώπινο σώμα και, ανάμεσα στα άλλα, βρήκαν ότι ένα ανθρώπινο χέρι φιλοξενεί κατά μέσο όρο 150 είδη βακτηρίων. Τα είδη αυτά είναι διαφορετικά σε κάθε χέρι και μόνο το 17% των συνολικών βακτηρίων είναι κοινό και στα δύο. Μάλιστα, ορισμένα βακτήρια είναι συχνότερα στο αριστερό ή το δεξί χέρι, ανάλογα με το ποιο από τα δύο χρησιμοποιείται περισσότερο.

Εκείνο που εξέπληξε τους επιστήμονες είναι το πόσο διαφορετικά βακτήρια είχαν στα χέρια τους διαφορετικοί άνθρωποι, αλλά και πόσο μεγάλη ήταν η ποικιλομορφία ανάμεσα στα άνω άκρα του ίδιου ατόμου.

Τα συμπεράσματα των ειδικών

Διαπίστωσαν τελικά την ύπαρξη συνολικά 4.742 ειδών βακτηρίων στα ανθρώπινα χέρια (100 φορές περισσότερα σε σχέση με τις προηγούμενες έρευνες), εκ των οποίων μόνο τα πέντε βρέθηκαν σε όλα τα άνω άκρα (στρεπτόκοκκοι, σταφυλόκοκκοι, γαλακτοβάκιλοι κ.ά.), ενώ το 45% χαρακτηρίστηκε σπάνιο είδος.

Πηγή: www.colorado.edu

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Πως να πλένουμε σωστά τα χέρια μας