Ανοσοποιητικό: Οι 4 μύθοι για αυτό που καταρρίπτονται

χέρι δείχνει πως το ανοσοποιητικό διώχνει τους ιούς
29-12-2020

Οι ειδικοί έχουν κάνει συστάσεις για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Αποστάσεις, μάσκες και καλή υγιεινή. Στην πραγματικότητα όμως τίποτα δεν μπορεί να μας θωρακίσει περισσότερο από ένα πολύ γερό ανοσοποιητικό σύστημα.

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ουσιαστικά η πρώτη και βασική άμυνα του οργανισμού. Σε αυτή συμμετέχουν πολλά και διαφορετικά όργανα. Από το δέρμα μέχρι τον μυελό των οστών, όλα συνεργάζονται μεταξύ τους. Μπορεί το ανοσοποιητικό μας εκτελεί μία τόσο ζωτική λειτουργία. Η αλήθεια είναι πως εμείς δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα για αυτό, πέρα από τα πολύ βασικά.

Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που πιστεύουμε εύκολα στους μύθους. Ποιοι είναι τέσσερις από αυτούς;

Το ανοσοποιητικό σύστημα περιλαμβάνει τη μύτη και τον λαιμό

Ο λόγος που αρκετός κόσμος πιστεύει πως το ανοσοποιητικό σύστημα περιλαμβάνει μόνο την αναπνευστική κοιλότητα του οργανισμού, είναι γιατί συνήθως τα συμπτώματα μίας ασθένειας, επηρεάζουν κυρίως τη μύτη και τον λαιμό του ασθενή. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως το ανοσοποιητικό περιλαμβάνει σχεδόν όλο το ανθρώπινο σώμα, το δέρμα, τους λεμφαδένες, το αίμα και το πεπτικό σύστημα. Ειδικότερα το έντερο. Εκεί επιτελούνται και οι περισσότερες από τις λειτουργίες του ανοσοποιητικού. Για αυτό οφείλουμε να είμαστε εξαιρετικά επιλεκτικοί με τις τροφές που προσθέτουμε στα γεύματά μας. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, όσο πιο υγιές είναι το γαστρεντερικό μας σύστημα, τόσο πιο ισχυρή είναι και η άμυνα του οργανισμού μας.

Αυξάνοντας την πρόσληψη βιταμινών ισχυροποιείται το ανοσοποιητικό

Λαμβάνοντας το κατάλληλο συμπλήρωμα διατροφής, μπορούμε να βελτιώσουμε σημαντικά τις λειτουργίες του. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει πως θα προβούμε σε υπερβολές. Με άλλα λόγια, είναι απαραίτητο να ακολουθούμε πιστά τη δοσολογία που προτείνουν οι φαρμακοποιοί και να μην την ξεπερνάμε. Αλλιώς, η άσκοπη κατανάλωση μπορεί να διαταράξει και την ισορροπία του οργανισμού μας. Ακόμη και αν η δόση που θα λάβουμε είναι μεγαλύτερη από αυτή που συνιστά η εταιρία η οποία κατασκεύασε το συμπλήρωμα, το ανοσοποιητικό θα λάβει τα συστατικά που του είναι απαραίτητα και τα υπόλοιπα θα πάνε στράφι.

Ένα δυνατό ανοσοποιητικό δεν πρόκειται να εξασθενήσει ποτέ

Ο συγκεκριμένος «μύθος» είναι και ο πιο επικίνδυνος. Μας κάνει να πιστεύουμε πως εάν έχουμε γεννηθεί με ένα ισχυρό ανοσοποιητικό, αυτό είναι κάτι που δεν πρόκειται να αλλάξει. Δεν είναι έτσι. Καθώς μεγαλώνουμε, το ανοσοποιητικό τείνει να εξασθενεί. Ειδικά εάν ο τρόπος ζωής που ακολουθούμε, λειτουργεί επιβαρυντικά για αυτές. Συνεπώς, ακόμη και αν διαθέτουμε όντως ένα ισχυρό ανοσοποιητικό, είναι απαραίτητο να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, για να παραμείνει έτσι σε βάθος χρόνου. Αυτός είναι και ο λόγος που οι μεγαλύτερες ηλικίες ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, επειδή εξαιτίας της ηλικίας, το ανοσοποιητικό τους δεν έχει την ίδια αντοχή να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μία λοίμωξη, όπως το ανοσοποιητικό ενός νεαρότερου οργανισμού.

Η λήψη αντιβιοτικών μπορεί να το ενισχύσει

Αρκετοί από εμάς κάνουν το λάθος και λαμβάνουν αντιβιοτικά, χωρίς να έχουν λάβει πρώτα την έμπειρη γνώμη ενός ειδικού γιατρού. Θεωρούν πως έτσι προστατεύουν τον οργανισμό τους με τον καλύτερο τρόπο. Όμως, η άσκοπη χρήση αντιβιοτικών τείνει να επιβραδύνει τις λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος. Το καθιστά ανίσχυρό απέναντι στους παθογόνους μικροοργανισμούς που εισβάλλουν στο εσωτερικό του οργανισμού. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να μην λαμβάνουμε αντιβιοτικά για τα οποία δεν διαθέτουμε την απαραίτητη συνταγογράφηση, καθώς είναι πιθανό να επιβαρύνουμε τον οργανισμό και να επιμηκύνουμε σημαντικά την περίοδο ανάρρωσής του από κάποια λοίμωξη.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως ανεξάρτητα από τα συμπτώματα που παρουσιάζουμε, όσο κοινά ή συνηθισμένα και αν είναι, η γνώμη ενός έμπειρου γιατρού είναι αυτή που θα μας κατευθύνει στην καλύτερη λύση. Συνεπώς, καλό θα ήταν να μην εμπιστευόμαστε τους δημοφιλείς μύθους που κυκλοφορούν σχετικά με το ανοσοποιητικό σύστημα, ούτε να βγάζουμε από μόνοι μας πρόχειρες διαγνώσεις εφόσον δεν διαθέτουμε τις απαραίτητες γνώσεις και τα εργαλεία για να το κάνουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ανοσοποιητικό: Οι 4 καθημερινές συνήθειες που μας θωρακίζουν φυσικά