O πόλεμος με τον κορωνοϊό, έχει ελληνικό χρώμα: Τι είπε ο αντιπρόεδρος της AstraZeneca Μενέλαος Πάγκαλoς στην ΕΡΤ1

31-12-2020

Μία ημέρα μετά την έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca από τη Μεγάλη Βρετανία, (Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου) ο ελληνικής καταγωγής αντιπρόεδρος Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρείας, sir Μενέλαος Πάγκαλος, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1 σε συνέντευξη στην Ευδοξία Λυμπέρη. Μια ακόμη επιτυχία της δημόσιας τηλεόρασης μετά την συνέντευξη με τον Άλμπερτ Μπουρλά της Pfizer, που μας θυμίζει ότι ο πόλεμος με τον κορωνοϊό, έχει ελληνικό χρώμα.

Για το θέμα της αποτελεσματικότητας του εμβολίου της AstraZeneca ο διακεκριμένος επιστήμονας επεσήμανε μεταξύ άλλων:

«Η προστασία είναι περίπου 70% και ξεκινά στις 21 ημέρες μετά τη λήψη της πρώτης δόσης στους εμβολιασμένους.  Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν κανείς δεν αρρωσταίνει σοβαρά ή πάει στο νοσοκομείο… Στη συνέχεια γίνεται η δεύτερη δόση, οποιαδήποτε στιγμή μεταξύ 4 και 12 εβδομάδων και η προστασία είναι επίσης περίπου 70% και πάλι κανείς δεν έχει πάει στο νοσοκομείο ή έχει αρρωστήσει βαριά. Όσο περισσότερο πηγαίνουμε μεταξύ 8 και 12 εβδομάδων τόσο περισσότερο αυξάνεται η προστασία και η αποτελεσματικότητα και υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν  ότι όσο περισσότερο περιμένουμε τόσο καλύτερη είναι η ανοσοαπόκριση από τους ασθενείς».

Ο κος Πάγκαλος είναι βέβαιος ότι ο μόνος τρόπος για να νικήσουμε την πανδημία, είναι με μαζικούς εμβολιασμούς:

«Ο μόνος τρόπος με τον οποίο τα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά και θα επηρεάσουν την πανδημία είναι να διανεμηθούν και να χρησιμοποιηθούν σε μεγάλες ποσότητες πληθυσμού. Και το πλεονέκτημα αυτού του εμβολίου (αναφέρεται προφανώς στο εμβόλιο της AstraZeneca) είναι ότι είναι σχετικά φθηνό, διατηρείται στο ψυγείο, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να το αποθηκεύσετε μόνο στους 4 βαθμούς Κελσίου και είναι εύκολο στη χρήση του… Η πρώτη δόση μπορεί να χορηγηθεί σε πολλά άτομα και στη συνέχεια να επιστρέψουν μεταξύ 4-12 εβδομάδων για τη δεύτερη δόση ανάλογα με τη διαθεσιμότητα. Για μένα είναι πολύ πιθανό αυτό το εμβόλιο να έχει μεγάλο αντίκτυπο όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά τελικά σε όλο τον κόσμο καθώς λαμβάνουμε έγκριση και σε άλλες χώρες».

Για την καθυστέρηση έγκρισης από τον EMA (Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τις εγκρίσεις φαρμάκων) και τα σχόλια του οργανισμού που ζητά περισσότερα δεδομένα, ο αντιπρόεδρος της AstraZeneca, διευκρίνισε:

«Στην πραγματικότητα μας εξέπληξαν αυτά τα σχόλια. Παρέχουμε στον EMA (Ευρωπαϊκή Ρυθμιστική Αρχή) τις ίδιες πληροφορίες με το MHRA, όπως και σε άλλες ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο. Υποβάλαμε την τεκμηρίωση στις 24 Δεκεμβρίου, απαντήσαμε σε όλες τις ερωτήσεις που μας υποβλήθηκαν και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την EMA για να εγκριθεί αυτό το εμβόλιο το συντομότερο δυνατό και στην Ευρώπη».

Για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στα νέα στελέχη ο κος Πάγκαλος πιστεύει ότι θα είναι, αλλά θα αναμένει τα δεδομένα τις επόμενες εβδομάδες  για να επιβεβαιώσει αυτή  την πεποίθηση, ενώ για την διάρκεια της αποτελεσματικότητας του εμβολίου, θεωρεί ότι μετά από τη δεύτερη δόση, ελπίζω θα υπάρχει προστασία για τουλάχιστον 12 μήνες.

 Για το τι θα έλεγε στους ανθρώπους που διστάζουν να εμβολιαστούν, σχολίασε: «Καταλαβαίνω την διστακτικότητα για τα εμβόλια, αλλά πρέπει να πω ότι με την αυστηρότητα με την οποία έχουν μελετηθεί αυτά τα εμβόλια σε δεκάδες χιλιάδες άτομα και τις αυστηρές διαδικασίες που πέρασαν από τις ρυθμιστικές αρχές μέχρι να δουν όλα τα δεδομένα, νομίζω ότι δεν υπάρχει διαφορά με οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο, ή φάρμακο που έχει αναπτυχθεί ποτέ. Προφανώς η διαφορά είναι η ταχύτητα και ο κίνδυνος που έχουμε αναλάβει εμείς όσον αφορά την πραγματοποίηση επενδύσεων και την πραγματοποίηση παράλληλων πράξεων, αλλά νομίζω οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι σίγουροι με τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί στις χώρες τους και εγώ θα πω στην οικογένεια μου να πάρει όποιο εμβόλιο μπορεί να πάρει, είτε είναι το εμβόλιο Pfizer, είτε της Moderna, είτε οποιοδήποτε άλλο έχει εγκριθεί. Όσο πιο γρήγορα μπορούμε να κάνουμε το εμβόλιο σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους τόσο το καλύτερο και αυτός θα είναι ο καλύτερος τρόπος για τον έλεγχο αυτού του ιού και αυτής της πανδημίας σε όλο τον κόσμο».

 Στην ερώτηση για το αν έχει εμβολιαστεί ο κος Πάγκαλος απάντησε στέλνοντας ένα μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες:

«Όχι ακόμα, περιμένω τη σειρά μου και θα το πάρω όσο πιο γρήγορα μπορώ… Θα το πάρω όταν μου προσφέρεται».

 Ο Μενέ(λαος) Πάγκαλος μπορεί να γεννήθηκε στο Λονδίνο αλλά η καρδιά του βρίσκεται στην Ελλάδα, όπως σημείωσε, ενώ έδωσε και το μήνυμα για την επιστροφή στην κανονικότητα:

«Περιμένω με πολλή χαρά να μπορώ να επιστρέψω στην Ελλάδα γιατί δεν έχω δει τη μητέρα μου για πάνω από ένα χρόνο τώρα, μένει στη Χίο και τα ξαδέρφια μου και μου λείπει η Ελλάδα πάρα πολύ. Ελπίζω πως έχουμε αποδείξει ότι με την έρευνα μπορούμε να κάνουμε κάτι καλό για τον κόσμο όταν έχει ανάγκη… και να κάνει διαφορά όχι μόνο στις πλούσιες χώρες αλλά σε όλες τις χώρες σε όλο τον κόσμο και να μπορούμε να επιστρέψουμε σύντομα σε πιο νορμάλ ζωή».

Να σημειωθεί ότι κος Μενέλαος Πάγκαλος  είναι μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων συμβούλων για τα εμβόλια της Κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου και τον Δεκέμβριο του 2019, του απονεμήθηκε ο τιμητικός τίτλος του ιππότη (sir) από την Βασίλισσα Ελισάβετ ως αναγνώριση της προσφοράς του στην επιστήμη του Ηνωμένου Βασιλείου.