Εμβολιασμοί Covid: Αυτό το πιστοποιητικό θα χορηγείται στους πολίτες μετά τον εμβολιασμό τους

12-01-2021

Στις 16 Ιανουαρίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί στον πληθυσμό και συγκεκριμένα στους πολίτες άνω των 85 ετών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Με την αφορμή αυτή, η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα το πιστοποιητικό εμβολιασμών που θα δίνεται στους πολίτες αμέσως μετά τον εμβολιασμό τους.

Σε λίγες ημέρες αναμένεται να ενεργοποιηθεί και η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία θα δηλώνεται από το εμβολιαστικό κέντρο ποιοι πολίτες έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία με τη χορήγηση των δύο δόσεων του εμβολίου και πλέον θεωρούνται εμβολιασμένοι. Το πιστοποιητικό θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία του εμβολιαζόμενου, καθώς και πότε εμβολιάστηκε. Ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στην πλατφόρμα και εκτύπωσης του σχετικού εγγράφου για προσωπική του χρήση.

Στο έγγραφο αυτό αναφέρονται: το ονοματεπώνυμο του εμβολιασμένου πολίτη και το ΑΜΚΑ του, η ημερομηνία της χορήγησης πρώτης και δεύτερης δόσης, καθώς και το είδος του εμβολίου που του χορηγήθηκε (π.χ. εμβόλιο Pfizer – BioNTech).

Μητσοτάκης: Να χρησιμοποιηθεί ως “διαβατήριο εμβολιασμού”

Εντωμεταξύ, με επιστολή του σήμερα προς την πρόεδρο της Ε.Ε. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά να χρησιμοποιηθεί το πιστοποιητικό αυτό ως “διαβατήριο εμβολιασμού”, ώστε να διευκολύνει την απρόσκοπτη μετακίνηση των πληθυσμών ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ζήτημα θα εξεταστεί σύντομα από την Κομισιόν, η οποία θα καταλήξει σε αποφάσεις σε επίπεδο Ε.Ε.

Δείτε επίσης: Μητσοτάκης προς Κομισιόν: “Να θεσμοθετηθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού”

Η κυβέρνηση, ωστόσο, δια στόματος του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια είχε δηλώσει προ ημερών, ότι το πιστοποιητικό αυτό θα δίδεται στον πολίτη για ιδία χρήση. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις της Ευρώπης δεν αποκλείουν τη χρήση του και ως “διαβατηρίου εμβολιασμού”, στα αεροπορικά ταξίδια.

Στα πλεονεκτήματα που εξετάζονται είναι η μεγαλύτερη ελευθερία μετακινήσεων σε τουριστικούς προορισμούς, αλλά και απαλλαγή από την υποχρέωση να ο πολίτης να υποβάλλεται σε τεστ ή σε υποχρεωτική καραντίνα στις χώρες τις οποίες επισκέπτεται. Για τους μη εμβολιασμένους πολίτες, έχει λεχθεί, ότι θα υπάρχουν διευρυμένα εργαλεία ελέγχου στα αεροδρόμια.

Δείτε το σχετικό πιστοποιητικό εμβολιασμού: