Άνοια: Αυτά είναι τα ποτά που σας προστατεύουν

ηλικιωμένος άνδρας με άνοια
15-01-2021

Ο κίνδυνος να αναπτύξει κανείς άνοια αυξάνεται με τη γήρανση και η νόσος είναι εξαιρετικά συχνή στις μεγάλες ηλικίες. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 2% των ανθρώπων ηλικίας 65-74 έχει άνοια. Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 19% για τις ηλικίες 75-84 και στο 42% για τους άνω των 85 ετών.

Οι αιτίες της νόσου Aλτσχάιμερ, που είναι η συχνότερη μορφή άνοιας, δεν είναι γνωστές. Φαίνεται ότι στις πιθανότητες εμφάνισής της εμπλέκονται τόσο γενετικοί, όσο και περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η διατροφή.

Τα ποτά που προστατεύουν από την άνοια

Τσάι για να καταπολεμήσετε την άνοια

Σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, η τακτική κατανάλωση τσαγιού, είτε πρόκειται για πράσινο είτε για μαύρο τσάι, συσχετίζεται κατά μέσο όρο με 50% λιγότερες πιθανότητες γνωστικής κατάπτωσης και έως και 86% μικρότερο κίνδυνο άνοιας στα άτομα με κληρονομική προδιάθεση απέναντι στις νευροεκφυλιστικές διαταραχές. Η προστατευτική δράση του τσαγιού για τον εγκέφαλο θεωρείται ότι πηγάζει από τα βιοενεργά συστατικά που υπάρχουν στα φύλλα του, όπως οι κατεχίνες, οι θεαφλαβίνες και η L-θεανίνη, που έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και προστατεύουν τον εγκέφαλο από τις αγγειακές βλάβες και τη νευροεκφύλιση.

Καφές

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2016 στην επιθεώρηση The Journals of Gerontology, οι γυναίκες ηλικίας 65-80 ετών που κατανάλωναν πάνω από 261 mg καφεΐνης την ημέρα (ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου σε 2,5 φλιτζάνια καφέ) για διάστημα 10 ετών είχαν 36% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια.

Μπύρα

Ο λυκίσκος, βασικό συστατικό της μπύρας, περιέχει ξανθοχουμόλη (Xn), ένα φλαβονοειδές που μπορεί να καθυστερήσει ή ακόμη και να αποτρέψει την εκδήλωση της άνοιας και άλλων μορφών γνωστικήςέκπτωσης, σύμφωνα με μελέτη του 2015 που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Agriculture and Food Chemistry. Η ξανθοχουμόλη έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και επίσης δρα ενάντια στις φλεγμονές, στον καρκίνο και στην καρδιοπάθεια.

Σαμπάνια

Μελέτη του 2013 που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Antioxidants and Redox Signaling έδειξε ότι τρία ποτήρια σαμπάνια την ημέρα προλαμβάνουν άνοια και Αλτσχάιμερ. Η σαμπάνια θεωρείται ότι προστατεύει τον εγκέφαλο χάρη στα φαινολικά οξέα που περιέχει –φυτικές ουσίες με αντιοξειδωτική δράση.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Άνοια: Το σύμπτωμα που εκδηλώνεται έως και 7 χρόνια πριν τη διάγνωση