Τα σενάρια για το άνοιγμα σχολείων και εστίασης. Πού θα κριθεί η άρση και άλλων περιορισμών. Τι λένε οι ειδικοί

19-01-2021

Μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου, σειρά φαίνεται να παίρνουν σχολεία, εστίαση και μετακινήσεις εκτός νομού. Τα δημοτικά σχολεία συμπληρώνουν μια εβδομάδα λειτουργίας, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς το «πράσινο φως» για το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων θα… δώσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών, όπως διαμορωθούν μετά και το άνοιγμα των καταστημάτων.

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, επεσήμανε πως με τις παραμέτρους και τα στοιχεία που υπάρχουν αυτή την στιγμή και πιο συγκεκριμένα την επόμενη βδομάδα, μπορούν να ανοίξουν αρχικά τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

Όπως είπε, πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία πρώτα και μαζί με το σχολεία να ανοίξει και το άνοιγμα από νομό και νομό γιατί θα υπάρχει θέμα στις μετακινήσεις. Για την εστίαση, η κ. Παγώνη δήλωσε ότι μπορεί να ανοίξει αρχές Φεβρουαρίου για τα εστιατόρια και τα καφέ.

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, Αθηνά Λινού, μιλώντας στο Mega ανέφερε ότι «η εστίαση στον εξωτερικό χώρο, με υπαίθριες θερμάστρες, και με πολύ προσοχή στους εργαζομένους, θα μπορούσε να ανοίξει. Με συχνά τεστ στους εργαζομένους και μόνο στους εξωτερικούς χώρους», όπως δήλωσε.

Τα επόμενα βήματα για την άρση των περιοριστικών μέτρων σε τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας θα συζητηθούν την Παρασκευή σε συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Για τις μετακινήσεις σε άλλους τομείς, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης σε δηλώσεις του αποκάλυψε πως ήδη έχει συζητηθεί το θέμα και την Παρασκευή θα αποφασιστεί αν θα επαναλειτουργήσουν τα χιονοδρομικά κέντρα.