Σχολεία και μάσκες στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Οι εισηγήσεις για το «άνοιγμα» οικονομίας – κοινωνίας

19-02-2021

Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδήμιας. Από την αξιολόγηση των στοιχείων θα κριθεί και η εισήγηση της Επιτροπής προς την κυβέρνηση για τα μέτρα περιορισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σημερινή ατζέντα της Επιτροπής περιλαμβάνονται: σχολεία, μάσκες και «κόκκινες» περιοχές. Ειδικά για την Αττική, η συζήτηση για την άρση ή μη του αυστηρού lockdown, θα γίνει την επόμενη Παρασκευή. Οι ειδικοί περιμένουν τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών, με δεδομένο ότι θα έχει περάσει ένα επαρκές διάστημα εφαρμογής του αυστηρού lockdown στο λεκανοπέδιο.

Ο επιδημιολόγος Τάκης Παναγιωτόπουλος, μέλος της Επιτροπής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία. «Ασφαλώς προβληματίζουν πολύ οι εξελίξεις (αύξηση πίεσης σε νοσοκομεία, αύξηση κρουσμάτων από μεταλλάξεις, αυξημένα κρούσματα)» διευκρίνισε. Όπως είπε, «θα ήθελα να δω τα πλήρη δεδομένα για να έχω γνώση, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αυξητική τάση κρουσμάτων, τα χθεσινά δεδομένα είναι περίπου μια εβδομάδα πριν».

Σχολεία

«Θα τεθεί το θέμα των σχολείων στην επιτροπή σήμερα Παρασκευή. Δίνουμε προτεραιότητα για τα σχολεία, αλλά δεν μπορώ να σας πω, γιατί πρέπει να έχουμε τα πλήρη δεδομένα. Ο κύριος τρόπος αποφυγής της διασποράς των νέων στελεχών είναι η τήρηση των μέτρων. Πρέπει να βρούμε ισορροπία. Και κάποιες δραστηριότητες να είναι ανοιχτές και να προφυλασσόμαστε» σημείωσε.

Διπλή μάσκα

Τη σημερινή σύσκεψη των ειδικών αναμένεται να απασχολήσει και η χρήση διπλής μάσκας.  Η χρήση της διπλής χειρουργικής μάσκα είναι ικανοποιητική απέναντι σε μολύνσεις και χρησιμοποιείται από τους υγειονομικούς στις πτέρυγες covid στα νοσοκομεία, όμως έχει δυσκολίες στη χρήση και είναι πολύ μεγάλη η σχετική συζήτηση παγκοσμίως, είπε στην ΕΡΤ ο Συμεών Μεταλλίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας.  «Το πόσο θα είναι υποχρεωτική, είναι μια συζήτηση που θα γίνει στην Επιτροπή και θα τεθούν όλα τα επιστημονικά στοιχεία και θα αποφασίσουμε με ξεκάθαρο μυαλό. Είναι σίγουρα χρήσιμη σε χώρους μεγάλου συγχρωτισμού, όμως ο στόχος είναι να αποφεύγουμε τέτοιους χώρους» σημείωσε.