Σήμερα η απόφαση για το lockdown, έναν χρόνο μετά το πρώτο κρούσμα – πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα

26-02-2021

Ένα χρόνο μετά το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα μας, η κατάσταση παραμένει δύσκολη. Σήμερα, η επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων πρόκειται να εισηγηθεί την παράταση του lockdown στην Αττική σε μία προσπάθεια να μπει φρένο στη διασπορά του ιού.

Η επιτροπή, θα εξετάσει τα επιδημιολογικά δεδομένα σε συνδυασμό με την κατάσταση στα νοσοκομεία. Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλούν τα διαγνωσμένα κρούσματα μεταλλάξεων, σε συνδυασμό με τις αυξημένες μολύνσεις και την άνοδο των εισαγωγών στις ΜΕΘ.

Αν και το lockdown στις περιοχές στο «βαθύ κόκκινο» ισχύει μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας 1 Μαρτίου, ωστόσο το επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο οδηγεί στην παράτασή του. Αυτό άλλωστε προαναγγείλει και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης,τουλάχιστον ως τις 8 Μαρτίου.

Ολέθρια χαρακτήρισε κάθε σκέψη για άνοιγμα υπό τις τωρινές συνθήκες, ο ερευνητής Γιώργος Παυλάκης από τις ΗΠΑ. «Οποιαδήποτε χαλάρωση, με μαθηματική ακρίβεια σε ορισμένες εβδομάδες θα είναι τσουνάμι», είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ.  «Αυτή τη στιγμή, αυτό που κρατάει την Ελλάδα σε πολύ καλή κατάσταση σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, είναι ότι υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό νομοταγών πολιτών και πειθαρχημένων», τόνισε. Και πρόσθεσε πως είναι άδικο να πληρώνουν οι πολίτες την μειοψηφία που δεν ακολουθεί.

Ο καθηγητής, πνευμονολόγος, Θ. Βασιλακόπουλος μίλησε στην ΕΡΤ για τα θετικά βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Σημείωσε  ότι έχει μειωθεί ο αριθμός των θανάτων καθώς έχουν εμβολιαστεί οι υπερήλικες. Επίσης εκτίμησε πως θα έχουμε καλύτερο Πάσχα από το περυσινό. Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο Μάϊος θα είναι πολύ καλύτερος. Και διατύπωσε την άποψη ότι από το φθινόπωρο θα μπορούμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.