Ποιες είναι οι ύπουλες ασθένειες που δεν προειδοποιούν με συμπτώματα;

Όταν έχουμε κάτι συνήθως το καταλαβαίνουμε. Όλες οι ασθένειες έχουν τα συμπτώματα τους. Πόνος, πυρετός, εξανθήματα, εμετός…. Υπάρχουν όμως και ύπουλες ασθένειες. Αυτές δεν έχουν συμπτώματα για να μας προειδοποιήσουν και τις αφήνουμε πολλές φορές μέχρι να είναι πολύ αργά.
 
Ποιες είναι όμως οι πέντε πιο επικίνδυνες ασθένειες που μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και τον θάνατο επειδή δεν μας προειδοποιούν εγκαίρως με ένα σύμπτωμα;
 
– Ηπατίτιδα C
Η χρόνια ηπατίτιδα C είναι ένας από τους πιθανούς παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση ηπατοκυτταρικού καρκίνου. Σύμφωνα με έρευνες, οι ασθενείς με ηπατίτιδα C έχουν 17 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν αυτό το είδος καρκίνου. Η ηπατίτιδα C αυξάνει επίσης τον κίνδυνο ίνωσης και τελικά κίρρωσης του ήπατος.
Η διάγνωση όμως της ηπατίτιδας C γίνεται μόνο με μια συγκεκριμένη εξέταση αίματος. Και πολλοί δεν την ζητούν επειδή δεν έχουν κάποιο σύμπτωμα για να τους προειδοποιήσει.
 
– Ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων
Οι άντρες που είναι φορείς μπορεί να τον μεταδώσουν στις γυναίκες με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ο ιός αυτός μπορεί να προσβάλλει τόσο τους άνδρες, όσο και τις γυναίκες και δεν εμφανίζει κανένα απολύτως σύμπτωμα.
Λόγω του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, οι γυναίκες εξετάζονται για αυτόν τον ιό. Οι άντρες όμως όχι μιας και δεν βλέπουν κανένα απολύτως σύμπτωμα.
 
– Το βακτηρίδιο e.coli
Είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του στομάχου ή του εντέρου. Λέγεται “Escherichia coli” (e.coli) και υπάρχει στον οργανισμό των περισσότερων ανθρώπων γιατί συχνά αποτελεί μέρος του μικροβιώματος του εντερικού συστήματος.
Το μικρόβιο αυτό είναι εντελώς ασυμπτωματικό και μπορεί να παραμένει “ανενεργό” για πάρα πολλά χρόνια. Βρετανοί και Αμερικανοί ερευνητές όμως έχουν βρει πως το e.coli μπορεί να ευθύνεται για αρκετούς καρκίνους του στομάχου ή του εντέρου, επειδή παράγει μια ουσία που αλλοιώνει το DNA.
 
– Ελιές
Είναι πολύ σημαντικό να ελέγχουμε τις ελιές που έχουμε στο δέρμα μας. Αν μεγαλώνουν, αν αλλάζουν χρώμα και υφή. Γιατί οι ελιές μπορεί εύκολα να εξελιχθούν σε μελάνωμα ή και καρκίνο του δέρματος.
Έρευνες έχουν δείξει πως αυτοί που έχουν έναν έστω κι έναν άτυπο σπίλο στο σώμα τους, είναι δύο φορές πιο πιθανό να εκδηλώσουν καρκίνο του δέρματος, ενώ όσοι έχουν δέκα έχουν 14 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα.
 
– Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής
Μπορεί κάλλιστα να προκαλέσει πνευμονική εμβολή και έμφραγμα του μυοκαρδίου. Τα ανευρύσματα είναι διογκώσεις που δημιουργούνται σε αδύνατες περιοχές του τοιχώματος ενός αγγείου ή μιας αρτηρίας. Όταν αυτό συμβαίνει στην κοιλιακή αορτή, τότε ο κίνδυνος είναι μεγάλος για έμφραγμα ή πνευμονική εμβολή.
Και φυσικά το ανεύρυσμα δεν έχει απολύτως κανένα σύμπτωμα μέχρι να σκάσει… οπότε και είναι αργά. Τότε, ο θρόμβος μέσα στο ανεύρυσμα ταξιδεύει γρήγορα προς την καρδιά ή τους πνεύμονες, προκαλώντας έμφραγμα ή εγκεφαλικό αντίστοιχα.
In this article