Σεξ: Τα μυστικά της λίμπιντο στην τρίτη ηλικία

σεξ οστεοπόρωση
18-03-2021

Το σεξ είναι στην καθημερινότητα όλων μας. Και μπορεί να το έχουμε συνδέσει με μικρότερες ηλικίες αλλά ακόμα και οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας έχουν ανάγκη για σεξ στην ζωή τους. Βέβαια, με τα χρόνια, οι φυσιολογικές αλλαγές του σώματος φέρνουν αλλαγές και στην ερωτική τους ζωή.

Τα επίπεδα των ορμονών πέφτουν και η νευρολογική και κυκλοφορική λειτουργία επιδεινώνονται. Αποτέλεσμα είναι προβλήματα σεξουαλικής φύσης.

Η στυτική δυσλειτουργία για τους άντρες και ο κολπικός πόνος για τις γυναίκες, είναι τα σημαντικότερα σεξουαλικά προβλήματα που φέρνει η τρίτη ηλικία. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως το σεξ πρέπει να γίνει κάτι που ανήκει στο παρελθόν.

Το σεξ σε μεγαλύτερες ηλικίες

Η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ έχει δώσει στη δημοσιότητα μια σειρά από συμβουλές. Tips για το πώς μπορούν οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας να δουλέψουν μόνοι τα μικροπροβλήματα στο σεξ.
Η πρώτη μάς λέει πως πρέπει να δίνουμε περισσότερο χρόνο στον εαυτό μας για να επιτευχθεί η ερωτική διέγερση.

«Εσείς και ο σύντροφός σας μπορείτε να βελτιώσετε τις πιθανότητες επιτυχίας στήνοντας ένα ήσυχο, άνετο και χωρίς διακοπές περιβάλλον για σεξ».

Ακόμα σημαντικότερο θεωρεί το Χάρβαρντ τη διατήρηση της σωματικής επαφής.
«Ακόμα και αν είστε κουρασμένοι ή αναστατωμένοι για το πρόβλημα, τα φιλιά και οι αγκαλιές είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της συναισθηματικής και σωματικής επαφής».

Κάτι που αξίζει να δοκιμάσουν οι ηλικιωμένοι, κατά το Χάρβαρντ πάντα, είναι η καταγραφή των φαντασιώσεών τους.

«Αυτή η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να εξερευνήσετε πιθανές δραστηριότητες που πιστεύετε ότι μπορεί να διεγείρουν εσάς ή τον σύντροφό σας. Προσπαθήστε να σκεφτείτε μια εμπειρία ή μια ταινία που σας διέγειρε. Στγη συνέχεια μοιραστείτε την ανάμνηση με τον σύντροφό σας».

Το συμπέρασμα είναι πως ακόμα και στην τρίτη ηλικία το σεξ δεν είναι ανάγκη να είναι μια ξεχασμένη υπόθεση. Πως ακόμα και στις μεγαλύτερες ηλικίες οι άνθρωποι μπορούν να απολαύσουν ερωτικές στιγμές με τον/την σύντροφο τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Σεξ: Πόσα χρόνια νεότερους μας κάνει να φαινόμαστε