Επιτροπή Λοιμωξιολόγων: Συνεδριάζουν εκτάκτως αύριο Τετάρτη – Τι αναμένεται να εισηγηθούν για σταδιακή άρση του lockdown

30-03-2021

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις αποφάσεις και ανακοινώσεις για σταδιακή άρση του lockdown. Η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων συνεδριάζει αύριο Τετάρτη προκειμένου να αξιολογήσει τους επιδημιολογικούς δείκτες της πανδημίας που θα «ξεκλειδώσουν» το lockdown.

Μέχρι στιγμής, η πίεση στα νοσοκομεία παραμένει ενώ χθες καταγράφηκε και νέο ανητικό ρεκόρ στους διασωληνωμένους, που έχουν φτάσει τους 738. Ωστόσο οι λοιμωξιολόγοι εκτιμούν πως βρισκόμαστε στην κορύφωση του τρίτου κύματος και τις επόμενες ημέρες αναμένεται σταδιακή μείωση των κρουσμάτων.

Σε συνδυασμό με τον καλό καιρό, την εξέλιξη των εμβολιασμών και τα self tests, οι Λοιμωξιολόγοι αναμένεται να δώσουν το «πράσινο φως» για σταδιακή άρση των μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων αναμένεται αύριο να καταλήξει στην εισήγησή της. Και στη συνέχεια η κυβέρνηση θα προχωρήσει – άμεσα ή την Πέμπτη – σε ανακοινώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο πλαίσιο αναμένεται να ισχύσει από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι η άρση των διαδημοτικών μετακινήσεων. Στο «τραπέζι» βρίσκεται επίσης το άνοιγμα του λιανεμπορίου με αυστηρά μέτρα και περιορισμούς στον αριθμό των πελατών. Σε κάθε περίπτωση, προτεραιότητα των Λοιμωξιολόγων και της Κυβέρνησης, είναι η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία. Το άνοιγμα σχολείων θα γίνει με την διενέργεια self tests από μαθητές και εκπαιδευτικούς. Ποιο πιθανή ημερομηνία για τα σχολεία είναι η 5η Απριλίου, εφόσον έχει ολοκληρωθεί η προμήθεια των self tests. Σε διαφορετική περίπτωση, το άνοιγμα θα μετατεθεί για τις 12, ή για τις 8 Απριλίου.

Προτεραιότητα θα δοθεί στα λύκεια και τα γυμνάσια και στη συνέχεια δημοτικά και νηπιαγωγεία, που δεν αποκλείεται να ανοίξουν μετά το Πάσχα. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση θα νομοθετήσει την υποχρεωτική χρήση self test μία φορά την εβδομάδα για εκπαιδευτικούς, μαθητές και λοιπούς εργαζόμενους στα σχολεία. Παράλληλα θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί εκπαιδευτικών με αδιάθετες δόσεις εμβολίων.