Κορωνοϊός: Η χοληστερίνη αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης

θάλαμος με ασθενείς που τους έχει μολύνει ο κορωνοϊός
05-04-2021

Όσο κορωνοϊός συνεχίζει να μαστίζει τον πλανήτη τόσο και οι έρευνες για να βρουν οι επιστήμονες τι τον προκαλεί συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Τώρα, μελέτη από τις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνει πως παράγοντες που συσχετίζονται άμεσα με τον τρόπο ζωής, όπως τα επίπεδα σακχάρου και η χοληστερίνη στο αίμα, μπορεί να επηρεάζουν τον κίνδυνο να μας μολύνει ο νέος κορωνοϊός.

Από τους παράγοντες αυτούς, ένας από τους ισχυρότερους είναι η χοληστερόλη, μία μορφή της οποίας φαίνεται πως δρα προστατευτικά έναντι της νόσου Covid-19.

Χοληστερόλη: Ποια τρόφιμα την ρίχνουν, ποια την ανεβάζουν

Στη μελέτη εντάχθηκαν περισσότεροι από 9.000 εθελοντές, ηλικίας άνω των 40 ετών. Οι ερευνητές αξιολόγησαν τους βασικούς δείκτες της καρδιαγγειακής υγείας τους, δηλαδή:

  • Τον δείκτη μάζας σώματος. Υπολογίζεται όταν διαιρεθεί το νυν βάρος σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα. Όταν είναι υψηλός σημαίνει υπέρβαρο ή παχύσαρκο άτομο.
  • Την ολική χοληστερόλη, την καλή (HDL) χοληστερόλη και την κακή (LDL) χοληστερόλη
  • Τα τριγλυκερίδια
  • Το σάκχαρο και την γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c). Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη είναι δείκτης των επιπέδων του σακχάρου κατά τους τελευταίους 2-3 μήνες
  • Τις απολιποπρωτεΐνες Α και Β (Apo-A-I και ApoB). Οι απολιποπρωτεΐνες είναι ουσίες που παίζουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της χοληστερόλης στον οργανισμό

Τα ευρήματα

Οι επιστήμονες συνέκριναν τους εθελοντές που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό με εκείνους που βρέθηκαν αρνητικοί. Όπως διαπίστωσαν, οι εθελοντές που βρέθηκαν θετικοί είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν υψηλό δείκτη μάζας σώματος και να πάσχουν από τύπου ΙΙ διαβήτη. Αυτοί οι εθελοντές διέτρεχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν συμπτωματική νόσο Covid-19 και είχαν αυξημένες πιθανότητες:

  • Να χρειασθούν νοσηλεία
  • Να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές στη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Αντιθέτως, οι εθελοντές που βρέθηκαν αρνητικοί ήταν πιθανότερο να διαθέτουν υψηλά επίπεδα καλής (HDL) χοληστερόλης στο αίμα. Ήταν επίσης πιθανότερο να έχουν φυσιολογικό σωματικό βάρος.

«Ορισμένοι βασικοί καρδιομεταβολικοί παράγοντες φαίνεται να δρουν επιβαρυντικά έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Άλλοι όμως φαίνεται πως μας καθιστούν λιγότερο επιρρεπείς στη μόλυνση από τον επικίνδυνο ιό», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Charles Hong, καθηγητής Ιατρικής και διευθυντής Καρδιολογικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Μαίρυλαντ.

Και συνέχισε: «Η μελέτη μας δεν είχε σχεδιασθεί για να βρει ποιοι παράγοντες είναι η αιτία που κάποιοι άνθρωποι αρρωσταίνουν από τον κορωνοϊό και άλλοι όχι. Ωστόσο οι παράγοντες που εξετάσαμε επηρεάζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού».

Πότε είναι φυσιολογική η HDL

Ειδικά η καλή χοληστερόλη (η HDL) έχει αντιφλεγμονώδεις και ανοσολογικές ιδιότητες. Πιθανώς γι’ αυτό τα αυξημένα επίπεδά της βρέθηκε να δρουν προστατευτικά εναντίον της λοίμωξης Covid-19.

Σύμφωνα με τα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (NIH) των ΗΠΑ, τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης πρέπει να είναι:

  • Πάνω από 40 mg/dl στους άνδρες
  • Πάνω από 50 mg/dl στις γυναίκες

Πρακτικά, η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι «ο έλεγχος του σωματικού βάρους είναι πολύ σημαντικός εν μέσω της πανδημίας», τόνισε ο Dr. Hong. «Εξίσου σημαντικό είναι όμως να αυξηθεί και η HDL χοληστερόλη. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την τακτική άσκηση και μια διατροφή πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο και τα αβοκάντο».

Πηγή: https://journals.plos.org/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Τι αυξάνει τις παρενέργειες του εμβολίου