γιατρός με ασθενείς που τους έχει μολύνει ο κορωνοϊός

Κορωνοϊός: Αυτές είναι οι τρεις κατηγορίες ασθενών που νοσηλεύονται

Ο κορωνοϊός έχει αναγκάσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο να είναι στα νοσοκομεία. Τώρα, Αμερικανοί επιστήμονες, ταξινόμησαν τους ασθενείς COVID που νοσηλεύονται σε τρεις κατηγορίες. Και το έκαναν με βάση τα προϋπάρχοντα υποκείμενα νοσήματα και τη σοβαρότητα της κλινικής τους εικόνας.

Οι τρεις κατηγορίες ασθενών που προκαλεί ο κορωνοϊός

  • Το 23% κατατάσσονται στην «αρνητική» κατηγορία με τα σοβαρότερα συμπτώματα και το μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου.
  • Το 17% στη «θετική» κατηγορία με την πιο ευνοϊκή κλινική εικόνα.
  • Το 60%… δηλαδή η πλειονότητα, σε μια ενδιάμεση «κανονική» κατηγορία.

Από το 23% των ασθενών της «αρνητικής» κατηγορίας, περίπου ο ένας στους τέσσερις (ποσοστό 27%) αναμένεται να πεθάνει εξαιτίας του κορωνοϊού και των επιπλοκών του. Από τους ασθενείς της πολυπληθέστερης ενδιάμεσης κατηγορίας, ορισμένοι έχουν σοβαρές επιπλοκές στην καρδιά και στους πνεύμονες. Ο κίνδυνος θανάτου τους ανέρχεται περίπου στο 10%. Από τους ασθενείς της ευνοϊκής κατηγορίας, όλοι έχουν σχετικά ήπια συμπτώματα και κανένας δεν πεθαίνει.

«Οι ασθενείς δεν πάσχουν από την Covid-19 με ομοιόμορφο τρόπο», τόνισαν οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, οι οποίοι έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό “PLoS One”. Η μελέτη ανέλυσε στοιχεία από 1.022 ασθενείς σε 14 αμερικανικά νοσοκομεία και 60 κλινικές και τους χώρισε σε τρεις διακριτούς «φαινότυπους» (κατηγορίες) ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης τους και την κλινική έκβαση της.

Οι τρεις κατηγορίες

  • Οι ασθενείς της «αρνητικής» κατηγορίας έχουν τριπλάσιο κίνδυνο πνευμονικών επιπλοκών και επταπλάσιο κίνδυνο νεφρικών επιπλοκών, σε σχέση με όσους ανήκουν στην «θετική» κατηγορία. Οι περισσότεροι ασθενείς σε αυτή την κατηγορία είχαν χρόνια υποκείμενα νοσήματα πριν τη λοίμωξη Covid-19.
  • Οι ασθενείς της «κανονικής» κατηγορίας επίσης απαιτούν σημαντική θεραπεία και έχουν διπλάσια πιθανότητα να εισαχθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) σε σχέση με τους ασθενείς της «θετικής» κατηγορίας και σε αρκετές περιπτώσεις χρειάζονται πρόσθετο οξυγόνο.
  • Οι ασθενείς της «θετικής» κατηγορίας είναι αρκετά άρρωστοι ώστε να χρειάζονται εισαγωγή σε νοσοκομείο, αλλά έχουν τις περισσότερες πιθανότητες ανάρρωσης. Επιπλέον, έχουν τα λιγότερα υποκείμενα νοσήματα και τις μικρότερες επιπλοκές. Όμως αρκετοί εμφανίζουν μακρόχρονα συμπτώματα μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο (η λεγόμενη «μακράς διαρκείας Covid-19»), με συνέπεια το 10%, δηλαδή ο ένας στους δέκα, τελικά να χρειάζεται εκ νέου εισαγωγή στο νοσοκομείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Η χοληστερίνη αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης

In this article