ηλικιωμένη γυναίκα διαβάζει εφημερίδα με μεγενθυντικό φακό και έχει αυξημένο κίνδυνο για άνοια

Άνοια: Τα προβλήματα όρασης και ακοής στους ηλικιωμένους αυξάνουν τον κίνδυνο

Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους στις μεγαλύτερες ηλικίες είναι η άνοια. Η επιστήμη δεν έχει ακόμα καταφέρει να βρουν την λύση σε αυτή τη νόσο που βασανίζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Σε αυτές τις ηλικίες όμως είναι συνηθισμένα και τα προβλήματα στην όραση ή την ακοή. Τώρα μια νέα από την Νότια Κορέα δείχνει πως οι ηλικιωμένοι με μειωμένη όραση ή ακοή έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια.

Η απώλεια όρασης και ακοής αυξάνει τον κίνδυνο για άνοια

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Πανεπιστημίου Kangwon, οι οποίοι έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.
Ανέλυσαν στοιχεία για 6.520 ανθρώπους 58 έως 101 ετών. Αυτοί, ταξινομήθηκαν σε κατηγορίες ανάλογα με το πόσο καλά έβλεπαν και άκουγαν. Στην αρχή της έρευνας:

  • οι 932 είχαν κανονική όραση και ακοή
  • οι 2.957 είχαν μερική απώλεια όρασης ή ακοής
  • οι 2.631 είχαν προβλήματα και στις δύο αυτές αισθήσεις

Διαπιστώθηκε ότι η άνοια ήταν εξ αρχής υπερδιπλάσια στους ανθρώπους με μειωμένη τόσο την όραση όσο και την ακοή τους. Στην αρχή της μελέτης είχε άνοια το 8% όσων είχαν διπλό πρόβλημα όρασης και ακοής, έναντι ποσοστού 2,4% περίπου μεταξύ όσων είχαν πρόβλημα μόνο σε μία αίσθηση ή σε καμία.

Στη διάρκεια των επόμενων έξι ετών, περισσότεροι άνθρωποι εμφάνισαν άνοια. Διαπιστώθηκε ότι και σε βάθος χρόνου οι άνθρωποι με ταυτόχρονα προβλήματα ακοής και όρασης είχαν διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν άνοια σε σχέση με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στην έρευνα. Ακόμη και όταν δεν είχε εκδηλωθεί άνοια, τα άτομα στην ομάδα με τη διπλή απώλεια ακοής και όρασης ήταν πιθανότερο να έχουν χειρότερες επιδόσεις στα γνωστικά-νοητικά τεστ.

Όσο για την αιτία που ισχύει κάτι τέτοιο; Οι Νοτιοκορεάτες επιστήμονες δήλωσαν ότι χρειάζεται να διερευνηθεί περαιτέρω. Πιθανώς, όπως είπαν, παίζει ρόλο ότι νιώθουν πιο απομονωμένοι κοινωνικά και πιο καταθλιπτικοί, δύο παράγοντες που, όπως έχουν δείξει προηγούμενες μελέτες, αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Άνοια: Αυτός είναι ο παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο

In this article