παιδί στο οποίο έχει διαπιστωθεί κορωνοϊός

Κορωνοϊός: 1 στα 3 παιδιά που νοσηλεύονται με Covid-19 χρειάζονται εισαγωγή στην ΜΕΘ

Ο κορωνοϊός χτυπά και τα παιδιά όλο και περισσότερο, αντίθετα στα ότι πιστεύαμε στις αρχές της πανδημίας, Τώρα, τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων των ΗΠΑ λένε πως σχεδόν το ένα τρίτο των παιδιών και εφήβων (το 31%) που εισάγονται στο νοσοκομείο λόγω κορωνοϊού, τελικά, θα χρειαστούν εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν ότι δεν είναι μόνοι οι ηλικιωμένοι που μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές εξαιτίας της Covid-19.

Ο κορωνοϊός στα παιδιά

Επιπλέον, περίπου το 20% -δηλαδή το ένα στα πέντε- από τα παιδιά που θα εισαχθούν σε ΜΕΘ ή το 7% των συνολικών νοσηλευόμενων παιδιατρικών ασθενών με κορωνοϊό θα χρειαστούν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους. Τα περισσότερα παιδιά με Covid-19 την περνούν ήπια. Μόνο περίπου ένα στα δέκα παιδιά και έφηβοι (το 12%) που μολύνονται από τον κορωνοϊό θα χρειαστούν νοσηλεία. Όμως, από όσα παιδιά τελικά εισάγονται στο νοσοκομείο, ένα όχι αμελητέο ποσοστό μπορεί να εμφανίσει βαριά Covid-19.

«Μερικά παιδιά αναπτύσσουν σοβαρή νόσο που οδηγεί σε νοσηλεία, διασωλήνωση και θάνατο». Αυτό τόνισαν οι ερευνητές του CDC, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open». Το 2020 περισσότερα από δύο εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα στις ΗΠΑ, από τα συνολικά περίπου 30 εκατομμύρια, αφορούσαν παιδιά, σύμφωνα με το CDC.

Το 54% των παιδιατρικών ασθενών με Covid-19 και το 58% όσων χρειαστούν μηχανική υποστήριξη αναπνοής είναι αγόρια. Τα παιδιά και οι έφηβοι με προϋπάρχουσες χρόνιες παθήσεις έχουν υπερτριπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν βαριάς μορφής Covid-19. Επίσης, τα παιδιά δύο έως 11 ετών είναι 53% πιθανότερο να νοσήσουν βαριά από τον κορωνοϊό, σε σχέση με τους εφήβους 12 έως 18 ετών.

Πηγή: https://jamanetwork.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Η πανδημία μείωσε το προσδόκιμο ζωής σε όλη την Ευρώπη

In this article