Πάσχα: Πως κάνουν καλό στην υγεία μας τα Πασχαλινά έθιμα

Τσούγκρισμα αυγών και αρνί για το Πάσχα
27-04-2021

Το Πάσχα έφτασε κι όλοι θα ακολουθήσουμε τα συνηθισμένα έθιμα. Θα πάμε στην Εκκλησία με τις λαμπάδες μας και τα κεριά μας για την Ανάσταση, έστω και με μέτρα. Θα τσουγκρίσουμε τα κόκκινα αυγά, θα φάμε τη μαγειρίτσα και θα κάτσουμε με τους δικούς μας στο Πασχαλινό τραπέζι. Αυτά τα έθιμα, όπως λένε τώρα Αμερικανοί επιστήμονες, βοηθούν στην τόνωση της σωματικής και ψυχικής μας υγείας.

Το Πάσχα και η σημασία των εθίμων

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Syracuse στη Νέα Υόρκη των Ηνωμένων Πολιτειών έδειξε πως οι οικογενειακές παραδόσεις και συνήθειες, ιδιαίτερα αυτές που σχετίζονται με θρησκευτικές γιορτές τονώνουν την υγεία μας και την ψυχική μας διάθεση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό επιστημονικό Περιοδικό Ψυχολογίας της Οικογένειας, αν και πολλά από τα έθιμα είναι χρονοβόρα, όπως το βάψιμο των αυγών, καλό είναι τα ακολουθούμε. Μάλιστα, όπως είπε η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Barbara Fiese δεν είναι ανάγκη να τα ακολουθούμε πιστά και κατά γράμμα. Αρκεί να κινούμαστε στο πνεύμα των ημερών.

Με αυτή τη λογική, το τσουρέκι του ζαχαροπλαστείου για παράδειγμα ή τα έτοιμα βαμμένα αυγά από το σούπερ μάρκετ και τα κουλουράκια από το φούρνο είναι αρκετά για να μας δώσουν την αίσθηση πως ακολουθούμε τα έθιμα και είμαστε μέρος μιας κοινωνίας. Δεν χρειάζεται να περάσουμε ολόκληρη την ημέρα στην κουζίνα και να τα φτιάξουμε μόνοι μας. Όπως λέει η Δρ. Fiese σημασία έχει να νιώσουμε το πνεύμα των ημερών και να βιώσουμε τα έθιμα γιατί αυτό είναι που τονώνει την υγεία και την ψυχολογία μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Πάσχα: Πως θα αποφύγουμε τα ατυχήματα με τα παιδιά