δωμάτιο σε νοσοκομείο με ασθενείς που τους έχει χτυπήσει ο κορωνοϊός

Κορωνοϊός: Πόσο αυξάνει ο διαβήτης τον κίνδυνο θανάτου

Οι ασθενείς έχουν προχωρημένο διαβήτη κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν από την λοίμωξη Covid-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός. Αυτό έδειξε μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα στην οποία πήρε μέρος Ελληνίδα ερευνήτρια της διασποράς.

Κορωνοϊός και διαβήτης

Η μελέτη είχε επικεφαλής τη δρα Σαμπρίνα Σλέσινγκερ του Γερμανικού Κέντρου Διαβήτη του Πανεπιστημίου Χάινριχ Χάινε του Ντίσελντορφ. Και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Diabetologia» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη. Πρόκειται για την πιο ολοκληρωμένη έως τώρα συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση όλων των ερευνών σχετικά με τη σοβαρότητα της Covid-19 στους διαβητικούς. Στη μελέτη συμμετείχε η δρ Καλλιόπη Παφίλη, ερευνήτρια του Γερμανικού Κέντρου Διαβήτη και απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες με διαβήτη έχουν 28% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν εξαιτίας της Covid-19, σε σχέση με τις γυναίκες με διαβήτη. Επίσης, οι διαβητικοί ασθενείς άνω των 65 ετών έχουν υπερτριπλάσιο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με τους νεότερους διαβητικούς. Όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του διαβητικού και όσο μεγαλύτερα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος βαριάς Covid-19 και θανάτου.

Τι έδειξε η έρευνα

Οι ασθενείς που χρησιμοποιούν ινσουλίνη για να θέσουν υπό έλεγχο τον διαβήτη τους έχουν 75% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν. Σε σχέση πάντα με τους διαβητικούς που δεν χρειάζονται ινσουλίνη. Αντίθετα, όσοι παίρνουν το ευρέως συνταγογραφούμενο φάρμακο μετφορμίνη για θεραπεία του διαβήτη τους έχουν 50% μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από Covid-19.

Οι διαβητικοί με άλλα υποκείμενα νοσήματα κινδυνεύουν ακόμη περισσότερο από τον κορωνοϊό. Η καρδιαγγειακή νόσος αυξάνει κατά 56% τον κίνδυνο θανάτου. Η χρόνια νεφρική νόσος κατά 93% και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια κατά 40%.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι «το ανδρικό φύλο, η μεγαλύτερη ηλικία, μερικά προϋπάρχοντα χρόνια νοσήματα και η χρήση ινσουλίνης, που είναι δείκτες μίας προχωρημένης μορφής του διαβήτη, σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από Covid-19. Συνδέεται επίσης και με πιο σοβαρή έκβαση της νόσου στους διαβητικούς που μολύνονται από κορωνοϊό. Αντίθετα, η μετφορμίνη σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Νέο τεστ προβλέπει ποιοι θα νοσήσουν βαριά

In this article