Ασθενής που τον έχει χτυπήσει ο κορωνοϊός στο νοσοκομείο

Κορωνοϊός: Νέο τεστ προβλέπει ποιοι θα νοσήσουν βαριά

Το νέο τεστ αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας “Ιρβάιν”. Και μπορεί προβλέψει την έκβαση του κάθε ασθενούς που έχει χτυπήσει ο κορωνοϊός. To τεστ γίνεται σε δυο φάσεις. Και συνδυάζει ένα σκορ που περιλαμβάνει τους παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσηση με ένα τεστ «κακών» αντισωμάτων τα οποία παράγονται στην αρχή της λοίμωξης. Οι ειδικοί λένε πως η εξέταση αυτή μπορεί να διεξάγεται στους ασθενείς τη στιγμή της διάγνωσης. Κι αποτελεί «πυξίδα» για τους γιατρούς προτού εμφανιστούν σοβαρά συμπτώματα της COVID-19.

Υψηλή ευαισθησία για να χτυπήσει ο κορωνοϊός

«Μπορούμε να προβλέψουμε με πολύ υψηλή ευαισθησία ότι κάποιος θα νοσήσει βαριά εξαιτίας της COVID-19». Αυτό ανέφερε η Εμιλι Σάντερς, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο εργαστήριο του χημικού βιολόγου Γκρέγκορι Βάις στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας “Ιρβάιν”. Η πρώτη συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση ανοιχτής πρόσβασης της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας «mSphere».

Έρευνα στα «κακά» αντισώματα

Τα περισσότερα διαγνωστικά τεστ αναζητούν αντισώματα τα οποία εξουδετερώνουν τον ιό. Ο δρ Βάις που ήταν ο κύριος συγγραφέας της νέας μελέτης σημείωσε ότι η δική του ομάδα επικεντρώθηκε σε μια άλλη κατηγορία αντισωμάτων που δεν χρησιμοποιείται από άλλους ερευνητές. «Όλοι οι άλλοι ασχολούνται με τα “καλά” αντισώματα που εξουδετερώνουν τον ιό. Κι όχι με τα αντισώματα που δεν λειτουργούν βοηθητικά». Και η Κριστίν Γκάμπριελ προσέθεσε ότι το να «εντοπίζουμε την “κακή” αντισωματική απόκριση στον ιό βοηθά στο να γεμίσουμε ένα σημαντικό ερευνητικό κενό».

Η πρωτεΐνη Ν στο επίκεντρο

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο ιός SARS-CoV-2 διαθέτει περισσότερους από 55 επιτόπους. Δηλαδή περιοχές στις οποίες μπορούν να προσδεθούν τα αντισώματα. Μέχρι σήμερα οι πιο καλά μελετημένοι επίτοποι είναι αυτοί που εντοπίζονται στην πρωτεΐνη-ακίδα του ιού (πρωτεΐνη S). Ωστόσο ο ιός διαθέτει άλλες τρεις δομικές πρωτεΐνες που αξίζει να διερευνηθούν. Με χρήση της τεχνικής ELISA οι ερευνητές δημιούργησαν μια λίστα αντισωμάτων τα οποία φαίνεται να συνδέονται με χειρότερη πρόγνωση για τους ασθενείς. Τελικά, επικεντρώθηκαν σε ένα αντίσωμα το οποίο προσδένεται στον επίτοπο 9 της πρωτεΐνης Ν (πρωτεΐνη νουκλεοκαψιδίου) του ιού. Η ομάδα ανέπτυξε επίσης ένα εργαλείο το οποίο χρησιμοποιεί δεδομένα σχετικά με παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο και τα υποκείμενα νοσήματα του κάθε ατόμου προκειμένου να παραχθεί ένα σκορ κινδύνου για σοβαρή νόσηση (DRFS).

Τα αντισώματα στον επίτοπο 9 δείκτης σοβαρής νόσησης

Το τεστ αυτό των δύο βημάτων δοκιμάστηκε σε 86 άτομα τα οποία είχαν διαγνωσθεί θετικά στον νέο κορωνοϊό. Όπως προέκυψε, οι ασθενείς των οποίων η εξέταση έδειξε την ύπαρξη αντισωμάτων στον επίτοπο 9 είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίζουν παρατεταμένη νόσηση. Και να έχουν τελικώς χειρότερη έκβαση σε σύγκριση με όσους δεν διέθεταν τα συγκεκριμένα αντισώματα. Επίσης από τα 23 άτομα της μελέτης που είχαν παραγάγει αντισώματα τα οποία προσδένονταν στον επίτοπο 9, ένα υψηλό σκορ DRFS μπορούσε να προβλέψει τη βαρύτητα της νόσου με ευαισθησία ανώτερη του 92%.

Κορωνοϊός: Φθηνή, εύκολη εξέταση

Ο δρ Βάις τόνισε ότι το τεστ που ανέπτυξε με την ομάδα του βασίζεται σε τεχνολογίες και εργαλεία που είναι ήδη διαθέσιμα στα εργαστήρια που πραγματοποιούν αναλύσεις για τον SARS-CoV-2. «Η ανίχνευση αντισωμάτων είναι πολύ εύκολη και ένα φθηνό προγνωστικό τεστ θα μπορεί να καθοδηγεί τις θεραπευτικές επιλογές όταν ακόμη ο ασθενής βρίσκεται σε αρχική φάση της λοίμωξης». Οι ερευνητές ανακάλυψαν μάλιστα ότι τα αντισώματα στον επίτοπο 9 καθίστανται ανιχνεύσιμα μεταξύ μιας και έξι ημερών από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων της COVID-19.

«Όλοι έχουμε κάποιο άτομο της οικογενείας μας ή κάποιον φίλο που έχει πληγεί από αυτή τη νόσο και θέλαμε να κάνουμε κάτι χρήσιμο, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς οι οποίοι είναι τρομερά επιβαρυμένοι εξαιτίας της πανδημίας» κατέληξε ο δρ Βάις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: 94% μικρότερο κίνδυνο νοσηλείας έχουν οι πλήρως εμβολιασμένοι άνω των 65 ετών

In this article