Τα εγγόνια κρατούν τις γιαγιάδες το μυαλό των γιαγιάδων νέο

26-12-2016
Όταν μια γυναίκα γίνεται γιαγιά και αποκτά εγγόνια η ευτυχία είναι τεράστια. Τώρα όμως, έρευνα Αυστραλών επιστημόνων δείχνει πως η απόκτηση εγγονιών δεν φέρνει μόνο ευτυχία. Τα εγγόνια κρατούν το μυαλό των γιαγιάδων σε εγρήγορση.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης μελέτησαν 224 γυναίκες που επιλέχθηκαν για την παρούσα ανάλυση ήταν από 65 έως 75 ετών και ζούσαν στη Μελβούρνη. Οι περισσότερες είχαν κατά μέσο όρο τρία εγγόνια και περνούσαν χρόνο φροντίζοντας κατά μέσο όρο.
Αυτές που πρόσεχαν τα εγγόνια τους ήταν κατά μέσο όρο έναν χρόνο νεότερες και ήταν πιθανότερο να έχουν τουλάχιστον ολοκληρώσει 12ετη βασική σχολική εκπαίδευση.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Maturitas έδειξαν πως οι γιαγιάδες που προσέχουν τα εγγόνια τους τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα έχουν καλύτερες πνευματικές επιδόσεις σε σχέση με αυτές που δεν έχουν τόσο συχνή επαφή με τα εγγόνια τους.
 
Που οφείλεται όμως αυτό; Όπως εξήγησαν οι επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Κάθριν Μπαρν και Κασσάνδρα Ζοεκε απλοί παράγοντες του τρόπου ζωής και του περιβάλλοντος μπορούν να ενισχύσουν την γνωστική υγεία και να προλάβουν χρόνιες παθήσεις όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η άνοια.