Κορωνοϊός: Οι παχύσαρκοι ίσως δεν προστατεύονται από τα εμβόλια

γυναίκα στο νοσοκομείο επειδή την έχει μολύνει ο κορωνοϊός
11-05-2021

Ο κορωνοϊός μπορεί να γίνει πιο επικίνδυνος κάτω από ορισμένες συνθήκες. Τα εμβόλια είναι η λύση στο να μπει ένα τέλος στην πανδημία. Μόνο που τώρα, Ιταλοί επιστήμονες, σε δυο διαφορετικές περιπτώσεις, λένε πως οι παχύσαρκοι όχι μόνο κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν από τον κορωνοϊό αλλά ίσως και να μην προστατεύονται από τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

Κορωνοϊός και παχυσαρκία

H παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για σοβαρή νόσηση και θάνατο από COVID-19. Επιπρόσθετα, κάποιοι επιστήμονες έχουν διατυπώσει από νωρίς την ανησυχία για το αν η παχυσαρκία επηρεάζει και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Δύο ιταλικές μελέτες δημοσιεύτηκαν πρόσφατα. Και καταδεικνύουν ότι η ανησυχία αυτή μπορεί να αποδειχθεί αληθινή.

Οι δυο μελέτες

Και οι δύο μελέτες αφορούν σε mRNA εμβόλιο (BioNTech/Pfizer) που έγινε σε υγειονομικούς υπαλλήλους, χωρίς άλλα ιδιαίτερα προβλήματα υγείας, στην Ιταλία. Η χρονολογική απόσταση των δύο δόσεων ήταν 21 ημέρες. Η πρώτη μελέτη συμπεριέλαβε 248 άτομα. Η ανοσολογική απάντηση τους αξιολογήθηκε 1 εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Κατέδειξε ότι υψηλότερος δείκτης μάζας σώματος σχετίζεται με ασθενέστερο τίτλο αντισωμάτων ως ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο παρουσίασαν ασθενέστερο τίτλο αντισωμάτων ως ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο. Επιπρόσθετα, φάνηκε από τη μελέτη αυτή ότι το κάπνισμα και η υπέρταση συσχετίστηκαν με χαμηλότερους τίτλους αντισωμάτων, εύρημα που αναφέρεται για πρώτη φορά στη βιβλιογραφία.

Οι παρατηρήσεις αυτές, αν και αρχικές, έχουν ιδιαίτερη σημασία. Εφόσον αποδειχθούν και από άλλες μεγαλύτερες μελέτες θα επηρεάσουν τις αποφάσεις των πολιτικών υγείας για τον αποτελεσματικό σχεδιασμό των πιθανών επαναλαμβανόμενων εμβολιασμών. Ως τότε, μπορούμε να συμβουλεύουμε τους πολίτες για μαζική προσέλευση στην εμβολιαστική διαδικασία, αλλά και για παρεμβάσεις που μειώνουν το σωματικό βάρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Πόσο αυξάνει ο διαβήτης τον κίνδυνο θανάτου