Κορωνοϊός: Αύξηση περιστατικών τριχόπτωσης από Covid-19

ασθενής που τον έχει χτυπήσει ο κορωνοϊός στο νοσοκομείο
11-05-2021

Ο κορωνοϊός έχει πολλές επιπτώσεις στην υγεία μας. Τώρα, νέα έρευνα δείχνει πως αυξήθηκαν οι ασθενείς με κορωνοϊό που ανέφεραν λέπτυνση των τριχών ή και απότομη απώλεια μεγάλου ποσοστού μαλλιών ως αποτέλεσμα λοίμωξης με την Covid-19. Η τριχόπτωση αυτή εμφανίστηκε περίπου 3 με 4 μήνες μετά την λοίμωξη τους. Μάλιστα, ήταν ένα από τα πιο συχνά αναφερόμενα επίμονα συμπτώματα ασθενών που νόσησαν.

Γιατί συνέβη αυτό;

Η τελογενής τριχόπτωση προκύπτει καθώς ο οργανισμός βρίσκεται σε κατάσταση σοκ. Kάτι που ωθεί περισσότερα μαλλιά να περάσουν σε φάση ανάπαυσης. Περίπου 30% των τριχών σταματούν την ανάπτυξή τους και περνάνε στην τελογενή φάση πριν πέσουν. Επειδή όμως οι τρίχες παραμένουν στην τελογενή φάση που αναφέραμε για ένα διάστημα 2-4 μηνών και μετά πέφτουν, δεν παρατηρείται η τριχόπτωση αμέσως μετά το συμβάν ή τη λοίμωξη.

Φυσιολογικά αποπίπτουν 50-100 τρίχες ημερησίως, ενώ στην τελογενή αλωπεκία έχουμε απώλεια περίπου 300 κατά μέσο όρο τριχών καθημερινά.
Οι ασθενείς εντοπίζουν συνήθως πολλές τρίχες στο μαξιλάρι τους, στο μπάνιο ή στην βούρτσα χτενίσματος.

Να αναφέρουμε ότι η τελογενής τριχόπτωση που παρατηρείται λίγους μήνες μετά την λοίμωξη και νόσηση από Covid-19 δεν σχετίζεται με επανενεργοποίηση του ιού.

Ο κορωνοϊός και  η τριχόπτωση

H απότομη απώλεια τριχών σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι μια κατάσταση που τρομάζει τους περισσότερους ασθενείς. Θα πρέπει όμως να γνωρίζουν ότι αυτή είναι συνήθως αναστρέψιμη. Ο φυσιολογικός κύκλος ανάπτυξης των τριχών επανέρχεται μετά από την περίοδο των 6 μηνών.

Η τελογενής τριχόπτωση μπορεί να διαγνωστεί από τον ειδικό δερματολόγο με βάση το ιστορικό του ασθενούς, την κλινική εικόνα του τριχωτού της κεφαλής και των τριχών, αλλά και με τη βοήθεια ειδικών δοκιμασιών.

Εάν κριθεί απαραίτητο θα εξεταστούν και άλλοι παράγοντες μέσω αιματολογικών εξετάσεων όπως για παράδειγμα διαταραχές του θυρεοειδούς που μπορεί να επηρεάζουν την απώλεια τριχών.

Σε κάθε περίπτωση περιστατικά τριχόπτωσης και αλωπεκίες χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης και κλινικής εκτίμησης από δερματολόγο καθώς μπορεί και να οφείλονται σε άλλα αίτια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Οι παχύσαρκοι ίσως δεν προστατεύονται από τα εμβόλια